Tanjug
Darija Kisić Tepavčević

Članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević potvrdila je da je danas na sednici tog tela odlučeno da se broj osoba koje mogu da se okupljaju u otvorenom i zatvorenom prostoru smanji sa 30 na pet.

Takođe, i srednjoškolci će imati “mini raspust” – 11, 12. i 13. novembra, što je bilo predviđeno samo za učenike osnovnih škola.

– Sada smo odlučili da i srednjoškolci imaju ‘mini raspust’ u isto vreme, tako da tri dana đaci neće pohađati školu. Videli smo da se školska sredina nije pokazala kao okidač za širenje koronakirusa – rekla je Kisić.

Ona je dodala da nije bilo odluke za neke radikalnije mere, poput ograničavanja kretanja ili ograničavanje satnice rada.

– Situacija je izuzetno nepovoljna i nestabilna, to što je u nekim drugim zemljama lošije, ne sme da nas teši”, navela je Kisić Tepavčević.

Ukazala je da je 10 preminulih u poslednjih 24 sata u našoj zemlji, veliki gubitak, a sve to pokazuje kakav je potencijal virusa, koliko je opasan i kako se brzo širi.

Istraživanje kontakata se radi, ali se njihovo testiranje u većini slučajeva ne radi, rekla je ministarska i istakla da svi treba da se ponašamo kao da smo potencijalni nosioci infekcije.

Rekla je da bi trebalo da imamo na umu da, u odnosu na broj potvrđenih slučajeva, ima pet do deset puta više asimptomatskih nosilaca infekcije.

1 COMMENT

  1. Koliko funkcija ima ova žena? Ne posla već funkcija- profesor (1 plata), zamenik direktora (ako je još, 2. plata), ministar (3. plata) i član Kriznog štaba (4.plata, ako se plaća). Ko je odredio Krizni štab, pod kojim uslovima, ko je sve član je koliko penzionera ima, kolko se plaća ili su volonteri, zašto nema nekog van Bgd. osim Tiodorovića, penzionera uvek bliskog vlasti. Inače, epidemiolozi NE LEČE bolesnike. Nemaju kontakt sa istim. To je administrativni posao.

  2. ..i šta je rekla!?!..,,školska sredina se nije pokazala kao okidač….i zato deca ne idu u školu tri dana plus vikend..au,brate..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here