pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dolar se drži danas blizu 20-godišnjeg maksimuma dok se evro trguje oko nivoa od 1,05 dolara, a investitori se pripremaju za poslovno intenzivnu radnu sedmicu u kojoj se očekuju sastanci više centralnih banaka, kao i povećanje kamatnih stopa američkih Federalnih rezervi (FED).

Berze u Aziji i Londonu su zatvorene zbog prvomajskih praznika, tako da je trgovanje uglavnom prigušeno.

Investitori predviđaju da će FED podići referentnu kamatu za 50 baznih poena ove nedelje u nastojanju da ukroti rastuću inflaciju.

To je, zajedno sa očekivanim sporim zaoštravanjem monetarne politike Evropske centralne banke i zabrinutošću koja vlada u pogledu uticaja rata u Ukrajini na ekonomiju evrozone, podstaklo tražnju investitora za dolarom i pad evra na nivo koji je poslednji put viđen 2017, navodi Rojters.

Dolarski indeks, koji meri vrednot američke valute prema šest glavnih rivala,iznosio je prema poslednjim raspoloživim podacima 103,19 poena, što je neznatni pad na dnevnom nivou.

Evro je istovremeno porastao za 0,1 procenat na 1,0555 dolara.

Indeks dolara je u aprilu ojačao za 5,0 posto, što je njegov najbolji mesečni učinak od januara 2015. godine.

Tržišni eksperti iz američke podružnice UBS banke naveli su u analizi o kretanjima na valutnim berzama da su smanjili prognozu kursa evra prema dolaru na 1,05 dolara za jun sa prethodnih 1,11 dolara, za septembar prognoziraju kurs jedinstvene valute od 1,06 dolara, za decembar 1,08 dolara, a za mart 2023. godine očekuju nivo od 1,10 dolara.

Što se ostalih valita tiče, dolar je danas ojačao za pola procenta prema kineskom juanu na tržištima u primoskim regionima, dostigavši 6,6895 juana za dolar, što je neznatno ispod njegovog najjačeg nivoa od kraja 2020.

Britanska funta je oslabila za 0,1 procenat na 1,2569 dolara, dok se japanski jen trguje na nivou od 130,16 jena za dolar, udaljivši se malo od nedavnog istorijskog minimuma.

Od vodećih svetskih centralnih banaka, ove nedelje će biti održan i sastanak Banke Engleske u četvrtak, za koju ce procenjuje da će podići ključnu kamatu za 25 baznih poena na 1,0 posto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here