pixabay.com

Dolar se danas blago oporavlja na azijskom tržištu od najoštrijeg pada u poslednje dve nedelje koji je pretrpeo sinoć, dok su investitori ostali na oprezu uoči objave podataka o zapošljavanju u SAD i zbog sve izraženije zabrinutosti u pogledu moguće recesije.

Indeks američkog dolara, koji meri vrednost zelene novčanice prema korpi vodećih valuta, porastao je 0,15 odsto na 105,86 poena, nakon što je tokom noći pao za 0,68 procenata, najviše od 19. jula, izveštava Rojters.

Investitori iščekuju važan američki izveštaj o novootvorenim radnim mestima u nepoljoprivrednom sektoru koji će dati nagoveštaje o tome kako napreduje američka ekonomija. Analitičari predviđaju da će povećanje broja radnih mesta za jul iznositi 250.000, posle rasta od 372.000 novozaposlenih u junu.

Imajući u vidu jučerašnji izveštaj, da se povećao broj Amerikanaca koji su se prošle nedelje prvi put prijavili za dobijanje državne naknade za nezaposlene, signali o slabljenju tržišta rada u SAD su možda već na delu, navodi britanska agencija.

Evro je ostao stabilan prema američkoj valuti na oko 1,0237 dolara, posle rasta tokom noći za 0,8 posto. Ekonomisti, međutim, procenjuju da će oporavak evra od nedavnih gubitaka verovatno biti kratkog veka jer energetska kriza u Evropi ne jenjava.

Problem s vraćanjem turbine za gasovod Severni tok 1, koji prema navodima Rusije sprečava povećanje isporuka gasa Evropi, nije se približio rešenju, pošto je Moskva saopštila u četrvtak da je potrebna dokumentacija koja potvrđuje da ta oprema ne podleže sankcijama.

Što se ostalih valuta tiče, britanska funta je oslabila za 0,14 odsto na 1,21405 dolara, a na nedeljnom nivou je pala za oko 0,35 procenata, zbrisavši dobitke ostvarene u prethodne dve nedelje. Banka Engleske je u četvrtak podigla referentnu kamatu za pola procentnog poena na 1,75 posto, na najviši nivo od kraja 2008. i upozorila da je pred Britanijom duga recesija.

Dolar je jutros porastao prema japanskom jenu za 0,21 odsto na 133,215 jena za dolar, nakon sinoćnjeg pada od 0,69 odsto. Australijski i novozelandski dolar su zabeležili neznatne promene prema američkom rivalu i trguju se na nivou od 0,69645 američkih dolara, odnosno 0,6290 USD, respektivno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here