pixabay.com
Ilustacija

Proteklo leto na severnoj hemisferi obeležili su klimatski ekstremi, a sada Biro za meteorologiju (BOM) prognozira jednako nepovoljne vremenske prilike u Australiji.

Očekuje se povećani rizik od toplotnih talasa i požara, ali i manje ciklona tokom letnje sezone.

Na osnovu dugogodišnjeg proseka, Australija ima 11 tropskih ciklona godišnje, od kojih četiri prelaze preko obale. Međutim, poslednjih decenija taj broj se smanjio. Prema Birou, od 2000. godine prosečan broj tropskih ciklona koji se formiraju u sezoni je devet. Očekuje se da će ove godine ukupan broj tropskih ciklona širom Australije biti manji od uobičajenog, uz kašnjenje prvih značajnijih kiša tokom vlažne sezone.

Ali, šef tima za tropske ciklone BOM Endrju Barton kaže da se neće desiti da leto prođe bez bar jednog jakog ciklona.

– Otkako je počelo beleženje pouzdanih zapisa, ranih 1970-ih, Australija nikada nije imala sezonu bez bar jednog tropskog ciklona preko obalu. U poslednjoj sezoni imali smo ispodprosečan broj tropskih ciklona koji je uticao na obalu, sa izuzetkom dva značajna događaja u Zapadnoj Australiji, od kojih je jedan rezultirao najgorim poplavama u ovoj državi – podseća Barton.

Službe za hitne slučajeve naročito upozoravaju ljude na severu Australije da se pripreme a predstojeću sezonu i obezbede dovoljno vode i hrane za najmanje pet dana, u slučaju da linije snabdevanja za zajednice budu prekinute.

Biro takođe upozorava na povećan rizik od toplotnih talasa i požara tokom letnje sezone. Naime, prognoza pokazuje „velike šanse za neuobičajeno tople temperature za veći deo Australije, najmanje do početka 2024. godine“.

Takođe se navodi da postoji povećan rizik od šumskih požara za veći deo istočne i južne Australije, zbog vrućih i suvih uslova.

– U Australiji uvek postoji rizik od opasnih i razornih požara u ovo doba godine. Rast trave zbog iznadprosečnih padavina u poslednje dve do tri godine doprinosi povećanom riziku od požara – rekla je viši meteorolog Sara Skali.

U svojoj prolećnoj prognozi požara, Australazijski savet vatrogasnih vlasti (AFAC) predviđa povećan rizik od požara tokom leta za velike delove Severne teritorije, Kvinslenda i Novog Južnog Velsa, kao i za neke oblasti Viktorije i Južne Australije.

Opasnost za asmatičare

Ovogodišnja prognoza predviđa sasvim drugačiju sliku od prethodne tri godine, u kojima su dominirali vlažni uslovi pod uticajem La Ninje. Ove godine, Biro je predvideo „normalan“ rizik od jakih oluja i poplava. Sara Skali je rekla da, iako će uslovi verovatno biti sušniji od uobičajenih, i dalje postoji rizik od naglih rečnih poplava kada oluje budu donosile obilne padavine. Ona je takođe rekla da ljude sa astmom može da pogodi pogoršanje stanja usled grmljavina, naročito nakon visokog rasta trave na jugu u periodu od oktobra do decembra, kada su nivoi polena najviši.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here