Doneli smo rešenja koje nisu tražili advokati

0

Predložene izmene pružaju advokatima koji se bave isključivo ugovornim pravo: Nikola Selaković
 

"Da li su ovo rešenja koja su vrhovi advokatskih komora tražili? Ne. Oni su tražili izmene koje u potpunosti obesmišljavaju koncept zakona iz 2011. godine", rekao je Selaković u Skupštini Srbije obrazlažući izmene zakona prema kojima će i građani i advokati moći da sačinjavaju ugovore o prometu nepokretnosti.

 

Advokatima zabranjeno da prisustvuju sednici Skupštine

On je istakao da predložene izmene pružaju advokatima koji se bave isključivo ugovornim pravom da i dalje nastave da se bave tom delatnošću i ostvaruju prihode od toga i da, u sadejstvu sa javnim beležnikom pružaju građanima mnogo više pravne izvesnosti i sigurnosti.

 

"Advokati i javni beležnici nisu, ne mogu i ne smeju da budu suprotstavljene strane. I jedni i drugi su potrebni građanima Srbije i pravnom sistemu koji teži boljem i stabilnijem funkcionisanju", rekao je Selaković.

 

Ministar pravde je kazao da se izmenama zakona daje mogućnost građanima i advokatima da sačinjavaju ugovore o prometu nepokretnosti u pisanom obliku, ali da ugovor mora da overi javni beležnik u postupku solemnizacije (overe).

 

Prema važećem Zakonu o prometu nepokretnosti, ugovori o prometu nepokretnosti zaključivali su se isključivo u obliku javnobeležničkog zapisa i njihovo sastavljanje bilo je isključivo u nadležnosti notara, što je jedan od uzroka sadašnjeg štrajka
advokata. Izmenama se ukida isključiva nadležnost notara za sklapanje ugovora
o nepokretnosti i oni se obavezuju da plaćaju porez na ostvarenu
zaradu.

 

Overa (solemnizacija) vrši se kako bi ugovor dobio karakteristike javne isprave i kako bi mogao da služi kao osnov za upis u javnu knjigu o evidenciji nepokretnosti.

 

Izmene Zakona o javnom beležništvu predviđaju da je javni beležnik dužan da iznos od 30 odsto naplaćene nagrade bez PDV-a, uplati na račun propisan za uplatu javnih prihoda u roku od 15 dana od dana naplate, što do sada nije bilo slučaj.

 

Ta sredstva će ići u budžet, a njihova krajnja namena trebalo bi da bude "pokrivanje rashoda sudova u zemlji i popravljanje materijalnog stanja zaposlenih u sudovima".

 

Zakoni su predloženi po hitnom postupku i njima se traži da stupe na snagu prvog, a ne osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku, kako bi se "sprečila šteta po građane i druga pravna lica".

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here