commons.wikimedia/Adrian Grycuk
Savet Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope usvojila je Rezoluciju u kojoj se u potpunosti potvrđuju ovlašćenja ruske delegacije.

“Skupština odlučuje da ratifikuje ovlašćenja ruske delegacije”, navodi se u tekstu Rezolucije, koja je usvojena većinom glasova.

U Rezoluciji se navodi da „ruska delegacija treba da se, bez daljeg odlaganja, vrati na saradnju sa Nadzornim odborom i sa svim drugim odborima Skupštine, i da uđe u konstruktivan dijalog u vezi sa ispunjavanjem svojih obaveza. Treba obezbediti pristup predstavnicima monitoringa Saveta Evrope. Osim toga, Skupština poziva ruske vlasti da oslobode 24 ukrajinska mornara, koji su uhapšeni nakon povređivanja ruske granice u novembru prošle godine. PS SE takođe poziva na „hitno plaćanje svih doprinosa koji se duguju budžetu Saveta Evrope“.

Parlamentarna skupština smatrala je neprihvatljivim amandman kojim se ranije predlagalo da se delegaciji Ruske Federacije uskrati davanje ovlašćenja.

Predsednica PS SE Lilijan Mori Paskje je, tokom diskusije o amandmanima na nacrt rezolucije, izjavila da se ova izmena, s obzirom da potpuno menja tekst, smatra neprihvatljivom.

Drugi amandman, kojim se takođe zahtevalo povlačenje mandata ruskoj delegaciji, poslanici su odbacili tokom glasanja. Izmene su na razmatranje podnele Ukrajina i baltičke zemlje.

Nakon glasanja za nacrt rezolucije kojom se u potpunosti potvrđuju mandati delegacije Rusje, delegacija Ukrajine napustila je Parlamentarnu skupštinu Saveta Evrope.

„Napuštamo PS SE“, rekao je jedan od ukrajinskih parlamentaraca.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime