EPA-EFE/Kiko Huesca

Brazilac Žunior Mesijas (30) pamtiće 24. novembar 2021. godine kao jedan od najznačajnijih momenata u karijeri, za nezaborav, jer to je dan kada je postigao gol “prvanac” u Ligi šampiona, a teško da je mogao da bira bolji trenutak za to.

Ovaj 30-godišnji fudbaler živopisne karijere kojoj su i posvećeni redovi pred vama, postigao je gol za veliku pobedu u Madridu protiv Atletika u 87. minutu, a upravo su tim golom “rosoneri” ostali u igri za plasman u osminu finala Lige šampiona. Brazilac je kao i većinu mečeva ove sezone počeo sa klupe, u 65. minutu je ušao umesto Krunića, i bila je to najbolja moguća odluka Stefana Piolija u sredu uveče, koji je tim potezom na neki način zaslužan i za ispisivanje nove čarobne stranice u karijeri Žuniora Mesijasa.

Ovo je njegov karijerni put koji je bio sve samo ne lak i blistav kao što je danas.
Širi fudbalski svet je tek letos prvi put čuo za Mesijasa koji je bio jedan od najvećih dobitnika prethodnog prelaznog roka, pošto je iz Krotonea (sada drugoligaša) prešao u tabor “rosonera”. Taj transfer je mnoge iznenadio. Zanimljivo da je Brazilac samo godinu dana pre najvećeg transfera karijere debitovao za Krotone, a Milan ga je klubu iz Kalabrije platio 2,6 miliona evra uz opciju otkupa za dodatnih 5,4 miliona, plus bonuse, ako se na pozajmici u Milanu pokaže i dokaže.

Pre Krotonea igrao je samo za niželigaše, poluamaterske i amaterske klubove po Italiji, i tako sve do 2019. godine. Branio je boje Kazalea, Kjerija i Gocana, koji su igrali u Seriji D. Ipak, pre italijanske avanture, pre ozbiljne priče sa Krotoneom, Mesijas, koji je rođen u Belo Horizonteu, prošao je sve i svašta u životu da bi došao do ovde gde je danas.

On je pre 10 godina stigao u Italiju i fudbalom se bavio tek iz hobija dopunjavajući svoj budžet poslovima kao što su vađenje cigli sa srušenih zgrada, raznošenje pica, do isporuke mašina za pranje veša!

Bivši fudbaler Elio Rosi sasvim slučajno ga je video tokom jedne od lokalnih utakmica u Torinu i uspeo da mu obezbedi ugovor od 1.500 evra mesečno u Kazaleu 2015. godine. Dalje, njegova karijera se kretala samo uzlaznom putanjom…

Sa Gocanom je ušao u Seriju C 2019. godine, zatim prešao u Krotone u Seriju B, pa je stigao i do elitnog ranga.

Zanimljivo, Žunior je i na najvećoj sceni, gde više nije bilo potrebe da brine o novcu kao nekada, zadržao neke navike iz amaterskog ranga. Tako je jednom prilikom, na jednoj od utakmica, dres bio pocepan tokom žešćeg duela, i umesto da uzme novi, jednostavno je taj pocepani vezao u čvor i nastavio da igra.

Čak i ako Milan na kraju sezone ne prihvati mogućnost kupovine, Žunior neće imati za čime da žali. Svoj san je ispunio, igra za slavni klub, igra u Ligi šampiona i doneo je “rosonerima” šansu da prođu u osminu finala elitnog takmičenja – a pre samo nešto više od dve godine bio je fudbaler iz četvrtog italijanskog ranga.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here