EPA/Zoltan Balogh
Goran Bregović

Grupa Bijelo dugme 11. maja u Sarajevu počinje slavljeničku turneju “Doživeti stotu” povodom 50 godina postojanja, na kojoj će održati 50 koncerata širom bivše Jugoslavije, najavio je menadžment. Uz to je na sajtu bijelodugme50.com najavljeno da će posle Doma mladih u Sarajevu, “gde je sve i počelo”, bend vođe Gorana Bregovića nastupiti 22. juna na tvrđavskom platou u Nišu i 28. juna na Arsenal festu u Kragujevcu.

Slede koncerti 7. jula u tvrđavi Kastel u Banjaluci, 3. avgusta na stadionu Polica u Trebinju, 25. avgusta u prostoru Cave Romana u Medulinu i 31. avgusta u Splitu, a na sajtu je navedeno da će uskoro biti objavljeni i ostali datumi turneje koja će trajati do 2025. godine.

Menadžer Adis Gojak je na svom Fejsbuku objavio da će na slavljeničkoj turneji nastupati gitarista Bregović, pevači Alen Islamović i Mladen Vojičić Tifa, bubnjar Điđi Jankelić, basista Zoran Redžić, kao i muzičar Ogi Radivojević.

Bregović je poručio da je srećan što su se ponovno okupili kako bi proslavili “važan jubilej”, jer “50 godina Bijelog Dugmeta predstavlja ne samo muzičku istoriju, već i deo života mnogih generacija”.

– Nadam se da ćemo svojim nastupima podsetiti ljude na te divne trenutke i stvoriti nove uspomene – rekao je Bregović.

Kako je najavljeno, turneja će doneti mešavinu hitova koji su obeležili karijeru grupe, poput balada “Pristao sam biću sve što hoće”, “Sanjao sam noćas da te nemam” ili “Selma”.

Tu su i druge pesme autora Gorana Bregovića kao što su “Ne spavaj, mala moja, muzika dok svira”, “Tako ti je, mala moja, kad ljubi Bosanac”, “Bitanga i princeza”, “Đurđevdan”, “Ako ima Boga” i “Napile se ulice”.

Najuspešniji sastav druge Jugoslavije, sarajevsko Bijelo dugme se nakon raspada 1989. prvi put okupio 2005. da proslavi 30 godina od osnivanja koncertima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, a tada je sa njima nastupio i prvi pevač Željko Bebek.

Turnejom će Bijelo dugme provesti publiku kroz pet decenija nezaboravnih muzičkih trenutaka i velikih hitova. Očekuje se da će turneja “Doživeti stotu” biti nezaboravan muzički događaj, spajajući različite generacije kroz ljubav prema muzici koje je definisala jedno vreme i ostavila neizbrisiv trag.

Ne volim da pišem depresivne pesme

Goran Bregović je u velikom intervjuu za “Velike priče” pričao o svom životu, a tokom razgovora je otkrio koju pesmu Bijelog dugmeta nikad nisu svirali uživo. U pitanju je numera “Pjesma mom mlađem bratu”.

– Ja sam napravio celi LP Bijelog dugmeta u vojsci. Celi LP sam napravio, koji sam bacio kada sam izašao i vojske. Kad sam seo da ga sviram ustanovio sam da sam pravio samo depresivne pesme. Jedina pesma koja je ostala od svega što sam napisao u vojsci je bila ta “Pjesma mom mlađem bratu”, koju nikad nismo svirali uživo. Uvek sam mislio da je previše depresivna. Ne volim da pišem takvu muziku – rekao je Bregović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here