M. Ninović
Dragoljub Džimi Milisavljević

U sredu je u Melburnu, u 71. godini, preminuo Dragoljub Džimi Milisavljević – golman, fudbaler, trener, sudija i fudbalski funkcioner. Bio je jedan od 22 reprezentativca Australije na Svetskom prvenstvu 1974. godine u Zapadnoj Nemačkoj, kada su Sokerusi prvi put učestvovali na mundijalima.

Džimi Milisavljević je rođen 15. aprila 1951. godine, a izuzetno uspešnu sportsku karijeru gradio je u Džastu iz Futskreja, klubu naših iseljenika iz nekadašnje Jugoslavije. Slavu je stekao igrajući upravo za ovaj klub iz melburnških predgrađa, gde se u prvi tim probio još kao tinejdžer krajem šezdesetih godina prošlog veka.

Vrhunac je dostigao kada je početkom sedamdesetih postao član reprezentacije. Pred Svetsko prvenstvo 1974. tadašnji selektor Zvonimir Rale Rašić je u selekciju pored Džimija pozvao i dvojicu Džimijevih saigrača iz Džasta – Dragana Daga Utješenovića i Branka Buljevića.

Džimi se proslavio kao golman, ali je po potrebi igrao i u špicu napada. Nezaboravna je ostala utakmica u Ampol kupu, kada ga je tadašnji trener Džasta Čedo Ćirković uveo u igru kao napadača, a Džimi se odužio pobedonosnim golom protiv velikog rivala Helasa.

Nije Milisavljević bio samo vrhunski golman i dobar fudbaler. Vršio je i dužnosti funkcionera u klubovima, bio i trener i i igrač i golman u tadašnjoj Karlton Srbiji (danas Ficroj Siti Srbija), a jedno vreme bio je i funkcioner Springvejl Belih orlova, u vreme kada je njegov sin Milan s uspehom nosio dres tog kluba.

Niz godina Džimi je radio u Fudbalskom savezu Viktorije, a bio je i fudbalski sudija. Kao sportski radnik iza sebe je ostavio dubok trag.

Milisavljević i Tomi Mekol na terenu

Poslednjih godina bio je i redovni član Srpskog ribolovačkog udruženja u Melburnu, u kome je pored članstva bio i član uprave. Sudbina ga je prekinula u njegovim aktivnostima i nije mu dozvolila da doživi duboku starost.

Otišao je prerano, ali ostaće zauvek upamćen ne samo u našoj zajednici, već i u široj australijskoj javnosti – ne samo kao vrhusnki sportista i ugledan sportski radnik, već mnogo više od toga. Svi koji su ga poznavali pamtiće ga pre svega kao velikog čoveka.

Dragi i poštovani Džimi, neka ti je večna slava i hvala za sve što si uradio. Počivaj u miru Božjem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here