EPA

U Italiji, Norveškoj, Danskoj, Austriji, Estoniji, Litvaniji, Luksemburgu i Letoniji obustavljena je imunizacija vakcinom protiv virusa korona „Astra Zeneka“, dok nadležni istražuju moguće ozbiljne neželjene efekte u vidu stvaranja fatalnih krvnih ugrušaka.

U četvrtak je danski ministar zdravlja Magnus Hjunige objavio je na Tviteru da će ta zemlja obustaviti upotrebu „Astra Zenekine“ vakcine koja je već bila pod intenzivnim nadzorom Evrope, a i šire.

– Medicinski zvaničnici su zbog mera predostrožnosti obustavili vakcinaciju „Astra Zenekom“ nakon nagoveštaja o mogućem ozbiljnom neželjenom efektu u vidu stvaranja fatalnih krvnih ugrušaka. Trenutno nije moguće zaključiti da li postoji povezanost. Reagujemo rano, to treba temeljito istražiti – napisao je danski ministar zdravlja na Tviteru.

Ova vest dolazi nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) u sredu objavila svoje viđenje niza neželjenih efekata koji su navodno povezani sa primenom vakcine „Astra Zeneke“ u Austriji.

Austrijske vlasti su obustavile upotrebu ove vakcine protiv Covida-19 nakon što je jednoj osobi dijagnostikovana multipla tromboza (stvaranje krvnih ugrušaka u krvnim sudovima) i ona je umrla 10 dana nakon vakcinacije. Drugi pacijent je hospitalizovan sa plućnom embolijom, a postojala su još dva izveštaja o incidentima sa trombembolijom povezanim sa vakcinacijom, prenosi RT.

EMA je saopštila da nema naznaka da je vakcinacija prouzrokovala ova stanja.

Estonija, Litvanija, Luksemburg i Letonija takođe su obustavile upotrebu vakcina „Astra Zeneke“ nakon vesti iz Austrije.

Vakcina „Astra Zeneka“ primenjuje se širom sveta, uključujući Veliku Britaniju, gde je dato više od 24 miliona doza, od kojih je većinu proizvela anglo-švedska farmaceutska kompanija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here