Tanjug

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Goran Nikolić izjavio je da je zbog izlivanja reka i poplava najkritičnije stanje za sada u Ljuboviji i Guči, jer je u ranim jutarnjim satima bilo jake kiše.

Nikolić kaže da je u Loznici, Krupnju i Osečini, gde je sinoć bilo najkritičnije, sada bolja situacija jer je voda počela da opada, a stanje se smiruje.

Raste nivo reka

RHMZ upozorava da će vodostaj na slivovima Kolubare i Jadra sa pritokama, Skrapežu, Đetinji, Moravici, Bjelici, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i danas biti u većem porastu sa prevazilaženjem upozoravajućih nivoa, a na Jasenici i Kubršnici sa dostizanjem upozoravajućih nivoa.

U Ljuboviji je reka Ljuboviđa poplavila oko 700 domaćinstava, a 70 porodica je evakiusano. Porušena su dva mosta, a ugroženo je još pet.Predsednik opštine Milovan Kovačević kaže za RTS da su imali tešku noć, kao i da su zbog velike količine kiše neki nasipi popustili. “Sva mehanizacija i građanstvo su bili angažovani, međutim neki nasipi nisu izdržali tako da je došlo do izlivanja vode”, kaže Kovačević.

Naveo je da su morali da isključe i magistralni vodovod, pa je cela opština vez vode. EPS je preventivno isključio i struju za pedesetak domaćinstava u centru mesta.

Obustave saobraćaja zbog izlivanja reka

Prema informacijama javnog preduzeća “Putevi Srbije”, obustavljen je saobraćaj na sledećim putnim pravcima zbog izlivanja reka: Ibarska magistrala, deonica Čačak-Gornji Milanovac, mesto Mlakovac, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Despotovice.

– Ibarska magistrala, na delu kod kružnog toka Dići, usporeno odvijanje saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Dići-Bojkovci, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Latković-Ljig, obustava saobraćaja usled izlivanja reke Ljig.

– Gračanica – Ljubovija u mestu Ljubovija (kod motela), obustavljen saobraćaj zbog izlivanja reke Ljuboviđa i urušavanja mosta.

4 COMMENTS

  1. Naša skupština Srbije i Parlament oni prvom prave puteve a, ne spašavaju poljoprivredne kulture gde smo posejali i očekujemo plod. Po mom mišljenu prvom što je trebala Skupština i Parlament da usvoji to su obavezne kanalisanje reka i pritoka. Ovako su ogromne štete nanete jer nerazmišljeno se radi. Bato kanališi i obezbedi ti narodu da imamo svi leba, pogače i mesa da se nahranimo i zimi i leti pa onda pravimo puteve i Miloša do miloša. Ovako svake godine poplave, grad itd. prirodne neprilike. Smatram da su isto i Autoputevi ozbiljno pogođeni poplavama i to su milijarde date u izgradnju. Prošle godine neznam tačno gde ali znam da je ibarska magistrala u blizini Čačka odnela Morava tako su nas izvestili na raznim časopisima a, prave se moderni autoputevi.

  2. Koliko smo zajmova dali za kanalisanje reka i pritoka i uvek se oporezujemo za vodovod od tog svega nema ništa. Neznam i nijemi jasno zašto naši rukovodioci nerazmišljaju o kanalisanju reka u Srbiji? Ovako su ogromne štete kako će se narod prehraniti kada mu je reka odnala setvu? Vidi te da je cela Srbija pod vodom i nikom ništa samo pošalji policiju da zaštiti narod. Asvi znamo da nema zaštite od poplava vode i požara.

  3. Све док двоноги уништава шуме (само једна 30-тогодишња буква у свој коренов и грански систем апсорбује 2.000 литара воде),биће све више поплава и клизишта, урагана….Творац не кажњава,он опомиње.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here