EPA-EFE/Graeme Jennings
Entoni Fauči

Dr Entoni Fauči, direktor američkog Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koji je i član radne grupe Bele kuće za koronavirus, upozorio je da će „januar biti užasan“, što će uglavnom biti rezultat porodičnih okupljanja tokom praznika.

– Mislim da će januar biti užasan jer će nas stići talas Božića i Dana zahvalnosti – rekao je Fauči tokom intervjua za Njuzvik.

– Dakle, sasvim je moguće da bi januar mogao biti najgori.

On je rekao da će se između dve i tri nedelje od početka putovanja zbog Dana zahvalnosti, videti pikovi i dodao da ne sumnja da će se broj hospitalizovanih i preminulih povećati tokom narednih nedelja.

– Mrzim što to moram reći, ali to je istina i realnost – naveo je Fauči.

Faučijeva upozorenja stižu pošto su SAD veći deo nedelje obarale korona rekorde. Najnoviji podaci pokazuju da su SAD u četvrtak zabeležile maksimalan dnevni broj novih slučajeva i hospitalizacija.

Procenjuje se da je 19.442 osoba prebačeno u jedinice intenzivne nege, a još 6.867 Amerikanaca je priključeno na respirator.

U SAD Kalifornija je i dalje država sa najvećim dnevnim brojem dokumentovanih slučajeva Covida-19. U četvrtak je zabeleženo 21.368 novih slučajeva. Po broju zaraženih za njom su Teksas, Pensilvanija, Ilinois i Florida.

Guverner Kalifornije u četvrtak je izdao naređenje da se ostane kod kuće, sa nadom da će ta mera sprečiti širenje zaraze i pružiti olakšanje državnim bolnicama, koje se sve više približavaju popunjavanju kapaciteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here