Youtube/RTS Sajt - Zvanični kanal
Prelaz Jarinje

Portparol Carine Kosova Adriatik Staviljeci rekao je da je tokom januara i februara ove godine došlo do smanjenja uvoza iz Srbije za preko 40 miliona evra.

Staviljeci je pojasnio da je u odnosu na prethodne godine kada je uvoz iz Srbije dostizao mesečni iznos između 35 i 37 miliona evra, ove godine je za dva meseca uvezeno 32 miliona evra, što je dva i po puta manje u odnosu ne raniji period.

– Što se tiče uvoza iz Srbije, očekivali smo porast uvoza njihovih proizvoda. Mesečni prosek uvoza iz Srbije za ovu godinu je 16 miliona evra i možemo reći da je to dva i po puta manje od prošlogodišnjeg proseka – rekao je Staviljeci.

Faktori koji su uticali na pad uvoza srpske robe su, prema Staviljeciju, fokus potrošača na proizvode koji dolaze iz EU i Albanije.

– Mnogi faktori su uticali na pad uvoza iz Srbije, ne isključujući pandemiju, a možda su se potrošači orijentisali na druge proizvode koji dolaze iz EU i proizvode koji dolaze iz Albanije – dodao je Staviljeci.

Staviljeci je rekao i da je za ovu godinu u planu povećanje prihoda od Kosovske carine na milijardu i 200 miliona evra.

– Carina nastavlja da prikuplja prihode za kosovski budžet i očekujemo da će ove godine prihodi dostići oko milijardu i 200 miliona – istakao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here