M. Karović
Milovan Drecun

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku treba “hiljadu puta ponoviti da nema napretka dok se ne formira Zajednica srpskih opština”.

Drecun je rekao da Lajčak u vođenju dijaloga ne sme da dozvoli da Priština zloupotrebi pregovore, koji, kaže, nisu statusni, i ne vode traženju međusobnog priznanja.

– Ne da nećemo da razgovaramo, nego nećemo ni da razmišljamo o međusobnom priznanju – istakao je on.

Naveo je da je geopolitička situacija takva da i oni koji mogu da ucenjuju Srbiju moraju da razmisle gde će to usmeriti zemlju.

– Nama su stavovi jasni, nema šta da nam dolazi Lajčak i govori ili donosi non-pejper. Pa non-pejper je napisao Bajden kada nam je poslao čestitku za Dan državnosti. Kada je rekao da nam čestita, a traži da priznamo Kosovo. Da li ćemo na to pristati? Pa nećemo – rekao je Drecun.

On je ukazao i da ne očekuje brz napredak ni pomak u dijalogu i to zbog Prištine, te poručuje optimizam Lajčaka nije opravdan.

Govoreći o suđenju za zločine OVK, Drecun je rekao da je značajno što je podignuta optužnica protiv vrha OVK, među kojima je i Hašim Tači.

– Tužilaštvo ima dosta dokaza, očekujem da će biti optužnica i protiv Ramuša Haradinaja – poručio je on.

Naveo je i da Priština planira da izdvoji 20 miliona evra kako bi odbranila vrh OVK, te da Srbija mora na to da odgovori.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here