M. Karović

Predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun izjavio je da specijalnom izaslaniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku treba “hiljadu puta ponoviti da nema napretka dok se ne formira Zajednica srpskih opština”.

Drecun je rekao da Lajčak u vođenju dijaloga ne sme da dozvoli da Priština zloupotrebi pregovore, koji, kaže, nisu statusni, i ne vode traženju međusobnog priznanja.

– Ne da nećemo da razgovaramo, nego nećemo ni da razmišljamo o međusobnom priznanju – istakao je on.

Naveo je da je geopolitička situacija takva da i oni koji mogu da ucenjuju Srbiju moraju da razmisle gde će to usmeriti zemlju.

– Nama su stavovi jasni, nema šta da nam dolazi Lajčak i govori ili donosi non-pejper. Pa non-pejper je napisao Bajden kada nam je poslao čestitku za Dan državnosti. Kada je rekao da nam čestita, a traži da priznamo Kosovo. Da li ćemo na to pristati? Pa nećemo – rekao je Drecun.

On je ukazao i da ne očekuje brz napredak ni pomak u dijalogu i to zbog Prištine, te poručuje optimizam Lajčaka nije opravdan.

Govoreći o suđenju za zločine OVK, Drecun je rekao da je značajno što je podignuta optužnica protiv vrha OVK, među kojima je i Hašim Tači.

– Tužilaštvo ima dosta dokaza, očekujem da će biti optužnica i protiv Ramuša Haradinaja – poručio je on.

Naveo je i da Priština planira da izdvoji 20 miliona evra kako bi odbranila vrh OVK, te da Srbija mora na to da odgovori.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime