youtube.com/N1
Milovan Drecun

Kosovski Albanci sistematski rade na zatiranju dokaza o postojanju i življenju srpskog naroda na Kosovu i Metohiji a pokušaće to još intenzivnije, i tome se treba suprotstaviti na sve načine, rekao je predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun povodom ponovo postavljene zastave tzv Kosova i dizanja vojnih šatora uz tvrđavu Novog brda.

Drecun je podsetio da su albanci na Kosovu i Metohiji do sada uništili više od 150 objekata Srpske pravoslavne crkve a imaju stalnu želju da pokažu da ih nije gradila srpska srednjevekovna vlastela, već Albanci i da je to albanska teritorija.

– To rade oni koji žele da Kosovo bude država, da Srbi nemaju nikakva prava, a radi se o klasičnom zastrašivanju i poruka je Srbima “šta vi imate ovde da tražite” – rekao je on i ocenio da je reč o providnoj i surovoj politici.

Kako je ocenio, reč je o politici najbrutalnijeg etničkog čišćenja preko uništavanja spomenika i nedopuštanja Srbima da odlaze na svoja groblja.

– Takvu politiku međunarodna zajednica toleriše i niko se ne angažuje da to spreči – rekao je Drecun.

Za katoličku misu na Novom brdu, rekao je da bi Vatikan trebalo da reaguje “jer to ne može da bude incident nekog lokalnog verskog formata”, i ocenio da to “nije doprinos Vatikana saradnji sa SPC i pravoslavnim crkvama uopšte”.

Ocenio je da je dobro što Vatikan ne priznaje Kosovo kao državu, a primetio je da postoji savez islamskih verskih poglavara i katoličkih poglavara i sveštenstva na Kosovu i Metohiji, koji je uperen protiv SPC i Srba.

Komentarišući saopštenje “Kvinte” o Srbiji i Kosovu, Drecun je ocenio da je to pokušaj da se onemogući nastavak bilo kakavih daljih razgovora Beograda i Prištine i da je ohrabrenje Albancima da nastave jednostranu politiku.

– To je dobro poznata politika tih država koje su stvorile Kosovo i mislim da treba da ignorišemo takvo ponašanje i da ga osudimo – rekao je on.

Briselski razgovori vođeni su u statusno nezavisnom formatu, podsetio je Drecun, i Bedžetu Pacoliju poručio da neće biti razgovora dve nezavisne države jer to osim sto je politika aktuelne vlasti i većinska volja građana Srbije.

– Nikada nećemo priznati samoproglašenu državu Kosovo u administrativnim granicama – rekao je Drecun i naglasio da je problem težak a Srbija spremna da razgovara o mogućim rešenjima.

– Kvinta nema mehanizam da nas natera da ih priznamo, a ko želi rešenje, mora da prestane sa huškačkim i destabilizujućim izjavama – ocenio je on.

Komentarišući najave raspuštanja skupštine Kosova i moguće izbore, Drecun je naglasio da je važno da u Prištini imamo nekoga sa kim može da se razgovara i koji bi rešenje mogao da realizuje, i da je zato Srbiji bitna njihova unutrašnja stabilnost.

– Nama je bitno da li će rasplet među Albancima na KiM dovesti do situacije da se ukinu takse, i da li će biti sagovornik spreman da razgovara, i da se postigne kompromisno rešenje – rekao je Drecun i naglasio da je za situaciju na KiM bitno pratiti ponašanje Vašingtona.

Zvanični poziv vlastima u Prištini na evropski skup u Helsinkiju koji je uputila Mogerini, on je ocenio kao pogrešan potez.

– Ne vidim šta je cilj, ne znam šta će da postignu, kako će to da ojača poziciju Prištine, a za Srbiju je to neprihvatljivo – rekao je Drecun i dodao da je put za razgovore preko ukidanja takse i prestanka jednostranih akcija Prištine kojima se ugrožava opstanak Srba, kao i sa provokacijama.

On je rekao da će Vlada Srbije i predsednik Vučić proceniti da li Srbija treba da učestvuje na skupu u Helsinkiju, a načelno je ocenio da Srbija treba da ima aktivnu ulogu, vodi igru, i bude na svakom mestu gde može da odogovori na laži Albanca.

Na najave da će pred specijalnim tužilaštvom za zločine OVK biti i Daut Haradinaj, Drecun je ocenio da on kao vojni komandant ima komandnu ogovornost za zločine, ali i ličnu, jer postoje dokazi i izjave svedoka da je zločine lično činio.

On je objasnio da postoje dokazi da je Daut Haradinaj bio nadležan za baze OVK u Tropoji u Albaniji, a na tom prostoru je bila “žuta kuća”, kao i da je održavao kontakte za radikalnim islamistima.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here