Youtube/Crno na bijelo
Dritan Abazović

Klub poslanika koalicije “Crno na Bijelo” u crnogorskom parlamentu, koju predvodi URA Dritana Abazovića, podeo je inicijativu za pokretanje postupka za ocenu ustavnosti odredbe člana 12 Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, iako je prvobitno glasala za taj zakon.

To je za podgorički portal CdM potvrdila poslanica Božana Jelušić, navodeći da je time ispunjeno obećanje Ure da će kada izmene budu usvojene dati na proveru njihovu ustavnosti.

U spornom članu se navodi da se u slučajevima premeštanja, iznošenja iz države ili otuđenja dobara koja predstavljaju kulturnu baštinu Crne Gore, a na kojima pravo svojine ima verska zajednica, primenjuju odredbe zakona kojim se uređuje zaštita kulturnih dobara.

Sada ukinute odredbe su ranije predviđale da imovina verskih zajednica prelazi u vlasništvo države ako verska zajednica nema dokaze da njoj ta imovina pripada od pre 1918, odnosno pre stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca (Jugoslavije).

Izmenama Zakona o slobodi veroispovesti ukinute su sve odredbe protiv kojih je protestovala Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori i većina tada opozicionih, a sada vladajućih partija, tokom prošle godine.

Prvobitni Zakon o slobodi veroispovesti usvojila je 27. decembra 2019. u Skupštini većina predvođena tada vladajućom Demokratskom partijom socijalista (DPS) predsednika Mila Đukanovića.

Parlamentarna većina Skupštine formirana posle poslednjih izbora ponovo je krajem januara usvojila sve zakone koje prethodno predsednik Crne Gore Milo Đukanović vratio poslanicima na ponovno odlučivanje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here