Kosovo online
Rade Drobac

Nekadašnji ambasador Srbije u Mađarskoj Rade Drobac ocenio je da zvanična Budimpešta zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i ukoliko joj se ukaže prilika – neće propustiti da povuče odluku o priznanju, ali da u ovom trenutku to nije realno očekivati.

– Da bi Mađarska povukla priznanje tzv. Kosova moraće, po mom mišljenju da se još drastičnije promene međunarodne okolnosti i da takva odluka ne bude drastično na štetu njenih odnosa sa zapadnim blokom, niti da ugrozi njeno članstvo pre svega u EU, ali i u Nato. Do toga može doći i relativno brzo, ali i ne mora, zavisno od daljeg razvoja međunarodnih odnosa, razrešenja odnosa EU-SAD i sukoba u Ukrajini. U svakom slučaju, Mađarska danas zna koliki značaj Srbija pridaje Kosovu i Metohiji i odbrani njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta i ako se ukaže prilika, neće je propustiti – izjavio je Drobac za Kosovo onlajn.

Naglašava da poslednje odluke zvanične Budimpešte govore o jasnoj politici nezavisnosti ove države u odlučivanju po ključnim međunarodnim pitanjima, ali da nije realno očekivati da se među tim odlukama nađe i povlačenje priznanja Kosova.

– Glasanje protiv Rezolucije o Srebrenici je za sada vrh mađarske samostalne politike, kao i glasanje protiv pridruženog članstva Kosova u Parlamentanoj skupštini Natoa. Mađarska je i u pogledu mnogih drugih pitanja pokazala svoju samostalnost i nezavisnost, na primer po pitanju odnosa sa Republikom Srpskom. Ali, povlačenje priznanja Kosova, za sada, još nije realno. Mađarska prvenstveno čuva sopstvene interese a takvim činom bi ih ugrozila jer bi sigurno došla pod udar zapadnih zemalja, pre svih SAD i Velike Britanije, pa i Nemačke i Francuske, što bi Mađarsku zaista koštalo, i ona, čini mi se, još uvek nije spremna na to –  naveo je Drobac.

On je ocenio da Mađarska poslednjih desetak godina vodi sve odlučniju i jasniju politiku odbrane svojih nacionalnih i državnih interesa.

– Aktuelni razvoj događaja na međunarodnom planu prisiljava Mađarsku da poslednjih desetak godina vodi sve odlučniju i jasniju politiku odbrane svojih nacionalnih i državnih interesa, u čemu se sve češće razilazi sa ukupnom politikom i EU i Nato, ne prihvata spoljna nametanja i sve češće se u svojim odlukama vodi svojim interesima – kazao je Drobac.

Podsećajući da je Mađarska bila jedna od prvih država koja je marta 2008. godine priznala Kosovo, ali i promovisala tu nezavisnost, Drobac ističe da je zvanična Budimpešta počela da menja taj stav kada je shvatila da Srbija to neće mirno gledati i da se to može negativno odraziti na bilateralne odnose dve zemlje, a posledično i na status i privilegije mađarske manjine u Srbiji.

– Od 2013. godine Mađarska je znatno ublažila svoju podršku tzv. Kosovu, izbegavala da ga promoviše na skupovima u Mađarskoj, što je ranije činila, ali još uvek ne u meri da svoju lojalnost prema Nato, EU i SAD dovede u pitanje. U poslednje dve godine, usložili su se međunarodni odnosi, Mađarska sigurno neće da ratuje za tuđe interese, i zbog toga ona predstavlja neku vrstu opozicije u EU i Nato, pa i celom zapadnom bloku, jednoumlju i bespogovornoj podršci Ukrajini i svim zapadnim projektima – kaže Drobac.

Bilateralni odnosi Srbije i Mađarske, ističe, i pored različitih pozicija dve zemlje – danas su na nivou strateškog partnerstva.

– Danas su odnosi dve susedne zemlje na nivou strateškog partnerstva i bliske saradnje, ali im je položaj ipak veoma različit. Mađarska je članica EU od 2004, Natoa od 1999. i deo je Zapadne kolacije zemalja koje vode zajedničku spoljnu politiku i time ima delimično ograničen manevarski prostor za samostalno delovanje. U prvim godinama nakon otopljavanja odnosa Mađarska se držala svojih obaveza prema Natou i EU prilično čvrsto, međutim promene na svetskoj političkoj sceni, kao i razvoj bilateralnih odnosa sa Srbijom doveli su je u dilemu do koje mere da takvu politiku sledi – ističe Drobac.

Podseća da je uzlazna putanja bilateralnih odnosa započela krajem 2012. godine.

– Sveukupni odnosi Srbije i Mađarske su krenuli uzlaznom putanjom krajem 2012. godine i od tada su se stalno razvijali i na političkom i na ekonomskom planu. Dotadašnje nepoverenje i retki kontakti na visokom i najvišem nivou su polako intenzivirani, naročito posle 2013. i ‘istorijskog pomirenja’ kojim su u velikoj meri prevaziđene, ili znatno ublažene, razlike u gledanju na istorijske događaje u Drugom svetskom ratu – kaže Drobac.

Dodaje da tome doprinose ne samo sličan geopolitički položaj i interesi Mađarske i Srbije, već i evidentno slične posledice kao rezultat brzih i neočekivanih zbivanja na širem geopolitičkom planu.

– Od migrantske krize, gasne krize, rapidne degradacije međunarodnih odnosa na globalnom planu, a posebno učestallih tenzija u regionu, uputile su dve zemlje na saradnju i građenje međusobnog poverenja. To je dovelo do dobrih i sve boljih odnosa rukovodstava obe zemlje, na najvišem i visokom nivou. Susreti su česti, ne samo zvanični, već i brojni radni. Lideri dveju zemalja, kao i njihovi saradnici, se redovno sastaju i konsultuju oko pitanja iz sfere bilateralnih odnosa, ali i pitanja iz međunarodnih odnosa, koja sve više utiču na sve zemlje, pa i na Srbiju i Mađarsku – zaključuje Drobac.

3 COMMENTS

  1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  2. Sve je moguce tako je moguce da Madjari poniste priznanje Kosova,ali lako moguce da priznaju Vojvodinu ili dio Vojvodina.Politika je zlo bez obzira odakle dolazi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here