Droga i lekovi kobni po Ozije

0

Foto: Ilustracija
 

Istraživanje melburnskog Instituta Penington, zasnovano na zvaničnim statistikama od 2002. do 2012. godine, po prvi put daje sasvim jasnu sliku cene koju plaćaju zavisnici od droge, koji se slučajno predoziraju.

Stopa smrtnosti u Pertu iznosi 5,5 odsto na 100.000 stanovnika, dok je u Adelejdu 5,4 odsto. Zanimljivo je i zabrinjavajuće da se ne znaju uzroci zašto je, za samo deset godina, Adelejd udvostručio svoj crni bilans, pošto je 2002. godine ovde broj umrlih bio 2,1 odsto na 100.000 ljudi.

U Novom Južnom Velsu, Viktoriji i Kvinslendu, statistika navodi u proseku 2,6 smrtnih slučajeva na 100.000 stanovnika. Ovi podaci isključuju samoubistva drogom.

Izvršni šef Instituta Penington Džon Rajan kaže da je preterana upotreba droge (uključujući lekove) glavni uzrok slučajnih smrti u Australiji, a posebno poslednjih deset godina baš u Adelejdu. Ipak, on nije siguran zašto je taj procenat naglo skočio u glavnom gradu Južne Australije. Moguće da je odgovor u starenju populacije, kaže on, ali je skoro sigurno zbog zloupotrebe lekova koji se dobijaju na recept, a manje zbog droga kao što je heroin.

– Na primer, oksikodon i fentanil su snažni opijati za suzbijanje bolova i broj recepata za njih raste, kaže Rajan, ističući da je danas potrebnije nego ikad upoznavati ih sa rizicima od prekomerne upotrebe lekova i postupcima koji se primenjuju u tom slučaju.

On upozorava da se do dobrih zaključaka može doći poređenjem smrtnih slučajeva na putu i kod kuće, od lekova i droge.  Recimo, najviše slučajnih smrti od droge bilo je kod stanovnika u Adelejdu starih između 30 i 49 godina i takvih smrti je 2012. godine bilo 48. U isto vreme, na putevima je poginulo – 29 osoba.

Ljudi su dobro upoznati sa opasnostima u saobraćaju, ali nisu sa rizikom od farmaceutskih proizvoda, ističe Rajan. – Predoziranje drogom je glavni uzrok slučajnih smrti u Australiji, a posebno u Adelejdu. Veoma malo njih shvata da se mešanjem alkohola i leka dobija smrtonosni koktel.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here