commons.wikimedia
Američki tenk "Abrams"

Ukrajinski konflikt pokazao je da su dronovi promenili način modernog ratovanja, a Rusija je korišćenjem jeftinih bespilotnih letelica nanela težak udarac ponosu američkog vojnog potencijala – u pitanju je američki tenk “abrams”.

Naime, u poslednja dva meseca ruske snage su uništile ili onesposobile pet od ukupno 31 tenka M1 “abrams” koje je Pentagon isporučio Kijevu.

Pored “abramsa”, ruske snage su uništile još oko 135 tenkova zapadne proizvodnje uključujući i 30 nemačkih “leoparda”.

Većina njih su stradali od dronova koji su se pokazali efikasnijim opružjem u borbama nego bilo koje drugo protivtenkovsko naoružanje.

Treba napomenuti da jedan dron, u zavisnosti od komplektacije, u proseku košta oko 500 američkih dolara, dok vrednost jednog američkog tenka “abrams” dostiže enromnu sumu od čak 10 miliona dolara.

Pored toga, PVO snage kojima trenutno raspolaže ukrajinska vojska nisu dovoljno efikasne protiv dronova, imajući u vidu da su se protiv bespilotnih letelica najbolje pokazala sredstva za radiolokacijsku borbu koje Kijev nema dovoljno na raspolaganju.

1 COMMENT

  1. Kada ti je život ugrožen, mozak i telo angažuju sve raspoložive potenciale da se spasiš i svoj život sačuvaš, zato si ti tu u prednosti u odnosu na onog ko te ugrožava.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here