EPA
Vakcina AstraZeneka

U NSW je zabeležen smrtni slučaj od zgrušavnja krvi, za koji se smatra da je verovatno povezan sa primljenom AstraZeneka vakcinom.

Reč je o 52-godišnjoj ženi, koja je doživela težak oblik TTS u obliku krvnog ugruška u mozgu, poznat i kao cerebralna venska sinusna tromboza, saopštio je Australijsko regulatorno telo za lekove (TGA).

Prema izveštaju TGA, od prošle nedelje bilo je četiri potvrđena slučaja tromboze sa sindromom trombocitopenije (TTS), koji su verovatno povezani sa AstraZeneka cepivom. Preminula žena bila je najmlađa od ovih četvoro, druge osobe su bile starije: 77-godišnjak iz Novog Južnog Velsa, 70-godišnjak i 87-godišnja žena iz Južne Australije.

Do sada je u Australiji od datih 3,6 miliona doza ukupno zabeleženo 48 slučajeva TTS-a nakon primljene Astra Zeneka vakcine, od kojih je 35 potvrđeno, a 13 procenjeno kao verovatno.

Do sada je 31 osoba otpušten iz bolnice i oporavlja se, 15 pacijenata je u bolnici, uključujući jednog u kritičnom stanju koji je na intenzivnoj nezi, dok su dve osobe umrle u bolnici.

Glavni zdravstveni službenik Australije Pol Keli je podsetio da je zgrušavanje krvi “izuzetno retka reakcija”, dok su iz TGA saopštili da su prednosti Astra Zeneka vakcine i dalje veće od rizika.

Simptomi

TTS simptomi se najčešće manifestuju između četiri i 30 dana nakon vakcinacije. Svako ko je vakcinisan treba odmah da potražiti medicinsku pomoć́ ako počne da pati od jake ili uporne glavobolje, zamagljenog vida, otežanog disanja, bolova u grudima, otoka nogu, trajnih bolova u trbuhu, neobičnih modrica na koži ili tačaka na koži izvan mesta vakcinacije.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime