Drugi krug u Hrvatskoj: Bitka Josipovića i Kolinde za svaki glas

Beta/Hina
Tesno: Josipović i Kolinda
 

Predizbornu kampanju umnogome su obeležile i teme o Srbiji.

– Srbija je u Hrvatskoj češća predizborna tema nego Hrvatska u Srbiji, i to stoga što su odnosi dve države i bez kampanja suzdržani i nedovoljno sređeni, a pritom pojedini hrvatski političari nastoje da zadrže Srbiju kao neku vrstu regionalnog subjekta za plašenje lokalnih birača – ocenjuje za list "Blic“ Milorad Pupovac, predsednik Srpskog nacionalnog vijeća i saborski zastupnik.

Udruga Promatrač je od 2. do 6. januara u telefonskom ispitivanju 1.000 stanovnika Republike Hrvatske dobila sledeće rezultate: Kolinda Grabar Kitarović 47,9 odsto, Ivo Josipović – 44,9 odsto, nevažeći listići 3,4, a neodlučni – 3,8 odsto.

Tome je doprinelo i puštanje na slobodu haškog optuženika Vojislava Šešelja neposredno uoči raspisivanja izbora. Pred drugi krug, uočava Pupovac, Srbija je kao tema bila skrajnuta.

Tokom cele kampanje pitanje je bilo treba li Hrvatsku smatrati delom regiona i u kom obimu je neophodna regionalna saradnja na čemu, kako kaže Pupovac, insistira HDZ, tj. Kolinda Grabar Kitarović. Ona se zalaže za uslovljavanje evrointegracija Srbije „zaboravljajući pritom i obaveze Hrvatske kao članice EU i kada su u pitanju manjine, izbeglice i regionalna saradanja“.

Ivo Josipović je ove godine zakopao ratne sekire s Pupovcem i nakon dve godine prisustvovao božićnom slavlju u Srpskom nacionalnom veću.

U prvom krugu izbora razlika između Josipovića i Grabar Kitarović bila je manja od 1,5 odsto u korist aktuelnog predsednika. Pred drugi krug, oba kandidata najavljuju pobedu.

Varnice u kampanji

13. novembar Puštanje haškog optuženika Vojislava Šešelja iz Tribunala, njegove zapaljive izjave i zahtev hrvatskih zvaničnika da se srpske vlasti ograde od njih.
26. novembar Sabor jednoglasno prihvatio Deklaraciju o odluci o puštanju Šešelja na slobodu, traži da SB UN raspravi delovanje Tribunala.
27. novembar Hrvatska u EP inicirala donošenje rezolucije o Šešelju
28. novembar Premijer Zoran Milanović potvrdio da neće prisustvovati samitu Kine i zemalja centralne i istočne Evrope u Beogradu.
29. decembar Tomislav Nikolić: "Hrvatska još živi u okovima svoje prošlosti. Zbog toga mi u Srbiji treba da zaboravimo na Hrvatsku uvek kada se tamo naslute izbori.“
9. januar Kolinda Grabar Kitarović: "Put Srbije u EU usloviti povratkom nestalih osoba.“

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime