Lična arhiva
PRIJATELjSTVO: Energiju za probe skupljaju u zavičaju

Veterane Srpskog kulturnog centra “Stevan Mokranjac” iz Beča ne veže samo ljubav prema folkloru, već i veliko prijateljstvo. Igranje folklora u dijaspori ne pruža samo mogućnost negovanja srpske tradicije i jezika, već i sticanje prijateljstva za ceo život. Upravo to prijateljstvo se može videti na svakom koraku među veteranima “Mokranjca”, a njihovo druženje ne prestaje ni tokom letnjeg odmora.

Na inicijativu Daneta Samića i oduševljeno prihvatanje svih članovi veteranske sekcije “Mokranjca” okupili su se nedavno u Negotinu, u restoranu Konak.

– U prijatnoj i srdačnoj atmosferi proveli smo jedno prelepo veče, tokom kojeg smo razmenjivali ustiske sa odmora, a ujedno smo uživali uz bogatu trpezu i tamburaše do kasno u noć – prenosi utiske Saša Božinović, potpredsednik “Mokranjca” i jedan od članova folklornog ansambla veterana.

Inicijator okuplja Dane Samić kaže da je ponosan i srećan što ima ovakve prijatelje.

– Folklor nas je spojio u “Mokranjcu”, ali i i još više zbližio što pokazuju i druženja koja se nastavljaju i u rodnom kraju u Srbiji – dodaje Samić.

Dane Samić i Saša Božinović

Bračni par Ljilja i Milan Vojimirović istuči da je zajedničko veče u Negotinu bio dodatni dokaz velikog prijateljstva koje vlada među članovima veteranske sekcije “Mokranjca”.

– Ponosan sam što sam deo ove grupe i ovih divnih ljudi i da pored svih obaveza ovo druženje u rodnom kraju predstavlja jednu dodatnu energiju i veru da ćemo od septembra startovati još jače i bolje – naglasio je Božinović.

Druženje je trajalo do kasno u noć, a završeno je uz neizbežne kolače i čuvenu limunadu u poznatoj poslastičarskoj radnji u centru Negotina. Veterani su se rastali uz želju da provedu lep odmor u domovini i da se svi zdravo vrate u Beč, gde će nastaviti druženje.

Kilometraža nije problem

Dragana Živanović i Srđan Milenković, su se čak iz rodnog Ranovca, kod Petrovca na Mlavi, udaljenog od Negotina 87 kilometara u jednom smeru, uputili u grad Hajduk Veljka da provedu veče sa svojim kolegama veteranima. Naglašavaju da je velika kilometraža najmanji problem kada treba da se sretnu sa prijateljima.

Godine su samo broj

Grupa veterana u Srpskom kulturnom centru “Stevan Mokranjac” formirana je 2021. jer i najstarije folkloraše u tom društvu ne napušta želja za igrom. Cilj je bio uključivanje što više roditelja i bivših folkloraša, a na iznenađenje svih, uz dobru reklamu i ozbiljan pristup, posebno koncept rada umetnickog rukovodioca Milorada Runja, odziv je bio veliki i odmah su počele ozbiljne probe dva puta nedeljno.

Nastup u Novom Sadu 2022.

Uz njihov moto “Godine su samo broj”, ubrzo je bio primetan vidan napredak pa su usledili i brojni nastupi u Austriji ali i van njenih granica. Veterani “Mokranjca” bili su domaćini vršnjacima iz Srbije, ali su svojim nastupom oduševili i publiku u Novom Sadu na tradicionalnom Festivalu folklora veterana Ravnica. Od gostovanja izvan Austrije posebno pamte nastup u Vićenci i posetu Veroni.

Uspomena iz Vićence

Kao i svi drugi ansambli “Mokranjca” i veterani su svakim nastupom u potpunosti opravdali renome ovog velikog i uspešnog društva.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here