Drvo života iz kraljeve šume

0

Z. Marjanović
Tradicija duža od sto godina: Topolski domaćini seku badnjak
 

Pre seče badnjaka pila se vruća rakija u kući kralja Petra, a nakon toga uz posnu trpezu pilo se najbolje vino iz kraljevih podruma.

– Običaj da Topolci baš na ovom mestu na Oplencu seku badnjak, nedaleko od crkve Svetog Đorđa, vezan je za ličnost kralja Petra koji je tome i sam doprineo jer je uvek prisustvovao ovom svečanom činu. Topolskim domaćinima, koji su listom bili za dinastiju Karađorđević pridružio se kasnije i kralj Aleksandar Karađorđević i tako je bilo sve do završetka Drugog svetskog rata kada je iz političkih razloga tradicija prekinuta – kaže Dragan Reljić, upravnik Zadužbine kralja Petra na Oplencu.

Što krijući, što javno, Topolci su i dalje na Badnji dan sekli badnjak u kraljevoj šumi.

– Tako je bilo do devedesetih godina prošlog veka, a nakon što se na Oplenac doselio princ Tomislav Karađođević, tradicija je u potpunosti obnovljena i nadam se da više nikada neće biti prekidana, a posebno ne iz ideoloških razloga – ističe za "Vesti" Srđan Srećković, jedan od članova Čuvara slave Karađorđa Petrovića.

Sečenju badnjaka na Oplencu u organizaciji opštine Topola, Crkvene opštine i Zadužbine kralja Petra I, ove godine nije prisustvovao niko iz prestolonasledničke porodice, a Topolci bi, kažu za "Vesti", to itekako želeli.

Na Oplenac su samo za ovu priliku stigli turisti iz Italije i Malte, u želji da se upoznaju s tradicijom srpskog naroda u obeležavanju Božića. Povorka topolačkih domaćina predvodili su narodni poslanik Dragan Jovanović i predsednik Opštine Dragan Živanović, a u kraljevoj šumi odsečen je samo jedan badnjak jer je zabranjena bilo kakva druga seča.

Svečano u Kosovskoj Mitrovici

Pravoslavni vernici na severu Kosova takođe su, kako dolikuje, obeležili Badnji dan. Još pre svanuća krenuli su u obližnje šume da po starom običaju iseku Badnjak i time počnu proslavu najradosnijeg hrišćanskog praznika – Božića.
Okićenim automobilima prošli su ulicama severnog dela Kosovske Mitrovice, a dolazak kućama označili su upotrebom petardi i drugih pirotehničkih sredstava. Nisu zabeleženi incidenti, a da sve protekne u najboljem redu pobrinuli su se i policajci Kosovske policije (KPS) kojih je više nego inače bilo na ulicama.

 

 

 

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here