Država zapošljava 16.000 mladih

0

 

Dinkić: Konkursom ”Prva šansa” država će zaposliti 16.000 mladih
 

 

Dinkić je na konferenciji za novinare napomenuo da će konkurs biti otvoren do 31. marta, odnosno do popunjavanja kvote i najavio da će na adrese velikih kompanija i banaka u Srbiji lično poslati pisma u kojima će ih pozvati da iskoriste program "Prva šansa".

 

Tokom prošle godine putem tog programa šansu da se zaposli dobilo je 11.000 pripravnika i za to je iz budžeta bilo izdvojeno 1,3 milijarde dinara, dok su ove godine sredstva povećana za 500 miliona dinara, precizirao je on.

Prema njegovim rečima, u Srbiji trenutno oko 517.000 ljudi aktivno traži posao, a od toga je oko 90.000 mladih između 25 i 30 godina .Dinkić je ukazao i da će Vojvodina iz pokrajinskog budžeta izdvojiti dodatna sredstva za zapošljavanje, tako da šansu za posao u 2010. godini trebalo da dobije preko 20.000 mladih

 

Novina u ovogodišnjem programu je što će zapošljavanju pripravnika na godinu prethoditi tromesečna volonterska praksa uz mesečnu naknadu od 10.000 dinara, a oni koji prime pripravnike imaće obavezu da ih posle toga zadrže još godinu dana, rekao je Dinkić.

 

On je podsetio da za program zapošljavanja mogu da konkurišu svi koji su završili srednju školu, višu školu ili fakultet, imaju manje od 30 godina i nemaju radno iskustvo u struci, kao i da to važi isključivo za zapošljavanje u privatnom sektoru.

Pripravnici sa fakultetom će tokom pripravničkog staža imati platu 20.000 dinara, sa višom školom 18.000 dinara, a sa srednjom 16.000 dinara, pri čemu će država iz budžeta plaćati doprinose i platu, a poslodavac samo porez na platu, odnosno oko osam odsto ukupnih troškova, objasnio je Dinkić.

 


.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here