Kosovo online
Vuk Vuksanović

Viši istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Vuk Vuksanović izjavio je da posetu ministra spoljnih poslova Ukrajine Dmitra Kulebe Srbiji treba tumačiti kao pokušaj ove zemlje da i dalje bude aktivna na međunarodnom planu, a da je za zvanični Beograd od ključne važnosti bilo da osigura da Kijev ostane na listi država koje ne priznaju Kosovo.

– S jedne strane to je pokušaj Ukrajine da bude i dalje aktivna na međunarodnom planu, da pokušava da održi neki stepen podrške za svoju veoma nezavidnu situaciju. Naravno, činjenica jeste da se Srbija i dalje u političkom diskursu na Zapadu doživljava kao zemlja koja je bezuslovno lojalna Moskvi iako je realnost mnogo komplikovanija. Na neki način i Ukrajina može to da prikaže kao neki svoj napor da Srbiju učini empatičnijom – objašnjava za Kosovo onlajn Vuksanović.

Dodaje da je za Srbiju tokom razgovora prvenstveno bilo važno da osigura da Ukrajina nastavi da bude na listi zemalja koje nisu priznale Kosovo.

– I mislim da nema šanse da dođe do promene u stavu Kijeva sve dok se suočava sa gubitkom teritorija. I kako se sada ravnoteža snaga na terenu oštro pomerila u korist Rusije, postoji opasnost da izgubi još više teritorije, država u takvoj situaciji teško da može da promeni svoj stav prema sporu kao što je Kosovo – ocenjuje Vuksanović.

Na pitanje kakve bi posledice proizvela eventualna promena zvanične politike Kijeva po pitanju nepriznavanja, ovaj stručnjak naglašava da bi o tome moglo da se razmišlja da Ukrajina nije u situaciji u kojoj je trenutno.

– Da je Ukrajina zemlja koja nema ni jedan teritorijalni spor i probleme oko svog teritorijalnog integriteta ne bi proizvelo ništa. Ali, u ovom slučaju, ona s jedne strane ima podeljenu populaciju. Jedni se evidentno identifikuju ili osećaju jak stepen bratstva sa susednom Rusijom. S druge strane je zapadni deo Ukrajine gde postoji jak ukrajinski identitet koji se u kontekstu ovog rata sve više i više bazira na jakom antiruskom sentimentu. Podjednako sa tim ima i veliku silu kao svog suseda koji evidentno smatra Ukrajinu ključnim za svoje strateške interese i nacionalnu bezbednost. U takvom kontekstu ne mogu da kažem da Ukrajina može bilo šta da promeni – objašnjava Vuksanović.

Kaže da bi promena stava Ukrajine za Srbiju bila “samo još jedna bol”.

– Za Srbiju bi to svakako bila ‘samo još jedna bol’. Realno, u trenutku kada Srbija pokušava da što duže moguće drži Kosovo van međunarodnih institucija u nadi da bi njena pozicija ojačala, dobila bolje rešenje, bilo koja država koja bi se pridruži listi onih koji priznaju Kosovo je automatski gubitak za takvu politiku – ističe Vuksanović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here