EPA-EFE/KATIA CHRISTODOULOU
Turisti u Grčkoj

Do 15. ovog meseca članice EU usaglasiće zajednički dokument za putovanja koji se odnosi isključivo na medicinske parametre, koje putnik mora da ima na jednom papiru. Tu treba da stoji da li je neko vakcinisan, kojom vakcinom, da li je i kada preležao Covid 19. Pojedini pasoši moraju imati i antigenske testove ne starije od 72 sata. Građanima Srbije i dalje je zabranjen turistički ulazak u 18 zemalja Evropske unije.

Posedovanje medicinske dokumentacije, priznavanje ili nepriznavanje pojedinih vakcina, nisu uslov da biste, na primer, otišli ove godine da vidite muzej Prado u Madridu ili Luvr u Parizu. Oni vas samo kvalifikuju da, ako imate neodložna posla ili hitan slučaj, uđete u tu zemlju EU.

Objave da pojedine zemlje priznaju neke vakcine, a neke ne, samo stvaraju zabunu kod putnika, kažu prodavci avio-karata i dodaju da se pre polaska na put morate informisati o uslovima ulaska u tu zemlju.

– Svaka zemlja ima pravo da donese svoja sopstvena pravila i da se ogluši o sopstvena pravila – ističe Igor Vranješević, turist-operator za avionske, železničke i feri karte.

Zabranjen turistički ulazak u 18 zemalja EU

Prema trenutnim podacima Ministarstva spoljnih poslova, državljanima Srbije i dalje nije dozvoljeno putovanje iz turističkih razloga u 18 zemalja: Austriju, Belgiju, Češku, Dansku, Estoniju, Francusku, Finsku, Nemačku, Italiju, Litvaniju, Luksemburg, Holandiju, Poljsku, Portugaliju, Rumuniju, Slovačku, Švedsku i Maltu.

Trenutno u te države građani Srbije mogu da putuju isključivo ukoliko imaju boravišnu dozvolu, zbog poslovnih ili iz hitnih razloga. U Grčku se može pod sledećim uslovima.

– Da li su vakcinisani i da li su revakcinisani? Ukoliko su revakcinisani, mogu da uđu sa bilo kojom vakcinom, za decu stariju od šest godina potreban je pi-si-ar test, ne može brzi antigenski test, to još ne funkcioniše. Na teritoriju Grčke mogu da uđu i oni koji su kovid preležali u poslednjih šest meseci i moraju da imaju tu potvrdu sa sobom – objasnio je Vranješević.

Dodao je da je obavezan PDF formular da bi se ušlo na teritoriju Grčke. Krajnji rok da se formular popuni je 24 sata pred polazak i ne može se u okviru ta 24 časa popunjavati. Stiže na imejl te noći pre ulaska u Grčku.

U formularu mora biti obavezno navedena adresa na kojoj se boravi, broj dana i da je aranžaman u celosti plaćen, tačnije da li postoji ugovor o najmu i pravima i obavezama u slučaju više sile.

Osiguranje se naknadno vadi i obuhvata i rizik od zaražavanja Covidom-19, a Grčka je preuzela deo lečenja i karanitina za srpske turiste.

3 KOMENTARA

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime