Državne institucije se sele u regione

0

Izmeštanje je deo Programa za oživljavanje velikih industrijskih centara – Niša, Zaječara, Kraljeva i Novog Pazara i nerazvijenih područja, čiji je stepen razvijenosti ispod 50 odsto republičkog proseka. Program je usvojen danas, na predlog Ministarstva ekonomije, saopštilo je to ministarstvo.

 

Cilj državnog Programa za oživljavanje velikih industrijskih centara je smanjenje regionalnih razlika, kroz oživljavanje proizvodnje, otvaranje novih fabrika i radnih mesta.

 

Zbog toga je vlada usvojila Uredbu o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija uz pomoć koje će se povećati interesovanje potencijalnih investitora da ulažu u ove gradove i nerazvijena područja poput Merošine, Bojnika, Trgovišta, Tutina, Žabara, Golupca, Kuršumlije, Osečine, Žitorađe, Prijepolja i drugih.

 

Za investicije i otvaranje novih radnih mesta u Nišu, Zaječaru, Kraljevu i Novom Pazaru, kao i u devastiranim područjima, biće obezbeđeni duplo veći podsticaji u odnosu na postojeće, i to u iznosu od 4.000 do 10.000 evra po novom radnom mestu.

 

Da bi investitor dobio ova sredstva mora da u ova područja investira najmanje 500.000 evra i da otvori najmanje 50 novih radnih mesta.

 

Kada je reč o preseljenju institucija, program predviđa da se filijale Fonda za razvoj formiraju u Zaječaru, Kraljevu, Novom Pazaru, Užicu i Zrenjaninu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here