commons.wikimedia/Manfred Werner

Državni praznik Austrije danas se proslavlja u znaku rata u Ukrajini, te je u fokusu svih govora političara bila vojska i sposobnost odbrane zemlje.

Predsednik Austrije Aleksander van der Belen pozdravio je povećanje budžeta za vojsku, ističući da armija trenutno nije u stanju da odbrani neutralnost zemlje oružjem. On je pozvao stanovništvo Austrije na jedinstvo kako bi se sve krize zajedno savladale.

– Ratom u Ukrajini ruski predsednik Vladimir Putin potresao je evropsku bezbednosnu arhitekturu. Neutralnost Austrije je velika vrednost, i u Ustavu stoji da se ona mora održati i braniti svim raspoloživim sredstvima, a to trenutno vojska nije u stanju – kazao je Van der Belen.

Rekao je da je rigorozna politika štednje proteklih decenija ostavila vidljive tragove i to ne samo na bezbednost zemlje, već i bezbednost vojnika.

Austrijski kancelar Karl Nehamer rekao je da je vlada naučila lekciju i da povećanje budžeta vojsci pomaže u podizanju bezbednosti zemlje.

– Sveobuhvatna odbrana zemlje, vojna, duhovna, ekonomska i civilna postala je važnija nego ikada. Sveobuhvatnu odbranu zemlje činimo svi kao društvo. Bezbednost znači slobodu – poručio je on.

Ministarka odbrane Klaudija Taner je ukazala da vojska dobija dodatni novac za investiranje u zaštitu zemlje i građana.

– Vojna odbrana zemlje ponovo će biti u fokusu. Neutralnost je velika vrednost, ali ona nas ne štiti, već to čini naša vojska – podvukla je Taner.

Gradonačelnik Beča Mihael Ludvig kazao je da se Evropa pokazala snažnijom nego što su mnogi verovali i dodao da je EU najveći mirovni projekat u istoriji, koji se sada nalazi pred velikim izazovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here