Državni udar u Abhaziji, predsednik isteran

0

Predsednik Abhazije izbačen iz kancelarija
 

"Ovo je pokušaj oružanog državnog udara", rekao je danas Aleksander Ankvab, predsednik te republike koja je proglasila nezavisnost od Gruzije, prenos agencija Interfaks.

 

Nekoliko hiljada opozicionih demonstranata okupilo se sinoć u glavnom gradu Abhazije Suhumiju na Crnom moru da izraze nezadovoljstvo radom vlade i zatraže reforme. Tokom noći jedan broj njih zauzeo je kancelariju predsednika i prmimorala ga da pobegne, preneo je Interfaks.

 

"Nisam otišao, nalazim se u Abhaziji", rekao je Ankvab u izjavi za lokalnu televiziju i dodao da bezbednosne snage verne državi preduzimaju sve mere da se stabilizuje situacija, prenosi RIA Novosti.

 

Jedan od lidera opozicije Raul Hađimba rekao je okupljenim demosntrantima da je koordinacioni komitet preuzeo upravljanje republikom.

 

Gruzija i Rusija vodile su kratak rat u avgustu 2008, zbog kontrole nad gruzijskim otcepljenim regionima Abhazijom i Južnom Osetijom. Taj rat je Gruzija izgubila, a Abhazija i Južna Osetija proglasile su nezavisnost koju, međutim, osim Moskve priznaje samo još nekoliko zemalja.

 

Protivnici Ankvaba, bivšeg premijera koji je izabran 2011. i preživeo nekoliko atentata, optužuju za korupciju i autoritarnu vlast nad tim regionom koji se graniči sa ruskim gradom Sočijem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here