Youtube/N1
Zoran Radovanović

Posle kineskih i naučnici iz Francuske tvrde da lek protiv malarije (hydroxychloroquine) s komercijalnim nazivom Plaljenuil kod 70 odsto pacijenata obolelih od virusa korona dovodi do izlečenja posle šest dana terapije. Takođe, da je kod pacijenata koji su dodatno tretirani antibiotikom azithromdžcin uspešnost 100 odsto.

Međutim, epidemiolog dr Zoran Radovanović za “Vesti” kaže da treba sačekati još neka iskustva da bi se moglo tvrditi da je pronađen lek.

On je ukazao da bi se o toj terapiji medikamentom protiv malarije moglo nešto pouzdanije reći, ako bi se uporedile dve podudarne grupe, jedna sa standardnom terapijom, a druga sa ovim lekom za koji se kaže da leči.

– Takvo tretiranje dve grupe pacijenata bi predstavljalo čvrst dokaz, ali nije bilo prilike za to – smatra dr Radovanović.

On kaže da su iskustva različitih zemalja u primenama terapija kod virusnih bolesti različita, pa navodi primer Tajlanda koji je imao pozitivne rezultate sa terapijom lekovima za Hepatitis C, grip i ebolu.

– Ovo sa lekom za malariju je za sada preliminarno, a nadam se da će se za nekoliko meseci znati više o tome – kaže dr Radovanović.

On procenjuje da bi vakcina protiv virusa korona mogla da bude napravljena za godinu i po dana, a brže od toga ako počne masovnije umiranje ljudi.

– U slučaju ovog najgoreg scenarija, odnosno porasta umiranja, davaće im se ono što su naučnici do sada uradili. To bi bilo nešto što sigurno ne šteti ljudskom organizmu – pojašnjava Radovanović i ističe da će čovečanstvo imati problem s ovim virusom sve dok se ne nađe vakcina.

On kaže da će vakcina na Balkan stići kasnije u odnosu na razvijeni deo sveta.

– Jasno je da će svaka država koja dođe do vakcine, kao recimo SAD, svakako prvo zaštititi sopstveno stanovništvo, pa ono što ostane dati u izvoz – kaže Radovanović.

Novo i nepoznato

– Možemo reći da se još ne zna kako će virus korona reagovati tokom leta, kao što je za sada nepoznanica da li bi mogao da se vrati među ljudsku populaciju kasno u jesen – kaže Radovanović i podseća da je SARS koji je takođe virus iz familije korona bio aktivan do jula meseca.

Test na 30 ljudi

Francuski naučnici uradili su istraživanje i studiju nakon što su izveštaji lečenja kineskih pacijenata koji su pokazali da kombinacija leka za malariju i antibiotika skraćuje trajanje infekcije kod obolelih.

Istraživanje je sprovedeno na 30 obolelih od virusa korona, kao i kontrolnom grupom koja nije tretirana ovim lekovima. Istraživanje je obuhvatilo šest osoba bez simptoma, 22 osobe sa simptomima u gornjim disajnim putevima (kijanje, glavobolja i gušobolja), te osam osoba sa simptomima donjeg disajnog trakta (uglavnom kašalj). Tretman je dobilo 20 od 30 obolelih, a navodi se da su rezultati pokazali delotvornost ovih lekova.

Međutim, ovi rezultati predstavljaju ograničeno istraživanje s malim brojem pacijenata, ali naučnici navode da su obećavajući, posebno s obzirom na ranije izveštaje iz Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here