28.03.2024
Home ZANIMLJIVOSTI DA LI STE ZNALI Dugo čuvana tajna kviza “Slagalica”

Dugo čuvana tajna kviza “Slagalica”

Mondo
Printskrin/Jutjub/RTS- zvaničan kanal

Autor zadataka u popularnom kvizu “Slagalica” otkrio je malo poznatu tajnu o prvoj igri.

Ivan Andonov objasnio je da prva igra u kvizu nije baš onakva kakvu je mi gledamo na malim ekranima. On je gostujući u podkastu “Život na srpskom” otkrio da je prva igra u kvizu “fingirana”.

Na sajtu RTS-a u opisu igre “Slagalica” stoji da takmičari “od ponuđenih dvanaest slova sastavljaju najduže reči u skladu sa srpskim književnim jezikom”. Ukoliko pažljivo pročitate opis igre, shvatićete da reč “ponuđenih” nije slučajno izabrana, mada se dok gledamo “Slagalicu” stiče utisak da takmičari učestvuju u kreiranju tog niza.

Iako deluje da takmičari govoreći “stop” zaustavljaju kompjuter na nekom od slova koja se nasumično vrte. Zapravo, samo je redosled eventualno slučajan – sada znamo da je niz slova od kojih treba sastaviti reč unapred pripremljen.

I to je dobra stvar. Vodi se računa da od njih zaista može da se sastavi neka reč. Kada bi izbor slova bio potpuno slučajan, verovatno bi i takmičari i publika imali mnogo teži zadatak, ponekad i nerešiv. To ipak, tvrdi Andonov, ne važi za druge igre.

1 COMMENT

  1. a sta je tu cudno kompjuter izbaci broj i onda pravi kombinacije isto je i sa slovima on izbaci rec a ondamucenik se ubi sa stop stop redosled slova ide kako kompu odgovara nas da zavara

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here