T. Barbulović
Dobrodošlica: Sandra Marsenić je predstavila udruženje

U danskom Balerupu prvi put je održana manifestacija Balkanski dan na trgu u organizaciji Dansko-eksjugoslovenskog udruženja i uz podršku lokalne samouprave. Na centralnom gradskom trgu u višesatnom programu širio se duh Balkana uz pesme, igre i druženje, uz piće i hranu sa tog prostora.

Goste su zabavljali Ljubomir Perišić i Zoran Komjenović iz Banjaluke koji čine duo Intime i makedonski pevač Bojan Stojkov iz Bitolja. Srpski folklorni ansambl Opanak iz Kopenhagena je posle nastupa poveo kolo i ispred bine. Kolo se sve više i više širilo šarolikim sastavom prisutnih sa trga.

Nastup Srpskog folklornog ansambla Opanak

Bila je to izvanredna prilika da se Dansko-eksjugoslovensko udruženje predstavi brojnoj publici, a u ime ovog skoro osnovanog udruženja obratila se Sandra Marsenić, predsednica. Ona je naglasila da su prvenstveni ciljevi udruženja da se svi zainteresovani građani upoznaju sa raznolikom kulturom koju prenose, kao i da podrže i potpomognu građane sa prostora bivše Jugoslavije koji žive u ovoj skandinavskoj zemlji.

– Mi smatramo da je na nama velika odgovornost da uradimo nešto dobro i korisno za naše ljude, kako bi se sutra buduće generacije ponosile našim radom. Zato je udruženje veoma raznoliko, ali i otvoreno za sve zainteresovane. Bez obzira na to što smo udruženju dali ime Dansko-Ex-jugoslovensko, namera nam nije da se bavimo nikakvom politikom sa naših prostora, niti da “oživimo Tita”, kako to neki misle. Poenta i cilj našeg rada je jednostavno približavanje i prihvatanje svih nacionalnosti sa prostora bivše Jugoslavije – istakla je Sandra Marsenić, koja je i odbornik u gradskoj skupštini Balerupa.

Ovom i za grad važnom događaju prisustvovali su i sa pažnjom propratili program, gradonačelnik Jesper Vurcen i Kasper Sand Kjer, poslanički kandidat na predstojećim parlamentarnim izborima.

Aleksandra je predstavila rad Gradske biblioteke

Knjige i košarka

Pored brojnih sponzora manifestacije, saradnju i podršku nastavila je da daje i Gradska biblioteka koja se predstavila svojim štandom i knjigama više autora koji imaju neku vezu sa prostorom Balkana.

Svoj neobičan doprinos aktivnostima na skupu, a promovišući košarku dali su i Mile Nedić i Danijel Marsenić, vrsni igrači prvoligaškog košarkaškog kluba BMS Herlev.