P. Sokolović
Povorka ulicama Sokolovca u rumunskom Banatu rodnog sela Miodraga Belodeća na samoj granici sa Srbijom

Bogojavljenje na Neri, jedinstven događaj u celokupnom srpskom rasejanju koji s velikim interesovanjem svake zime očekuju vernici sa leve i desne obale ove reke, pogotovo oni iz Vračevog Gaja u Srbiji i Sokolovca u Rumuniji, rodnom mestu čuvenog fudbalera bukureštanske Steaue i beogradske Crvene zvezde Miodraga Belodedića, održan je u nedelju 19. januara.

Prema rečima starijih Sokolovčana već tridesetak godina pripadnici jednog naroda iz dve države okupljaju se, bez obzira na vremenske prilike, ne samo da zajednički prisustvuju velikom osvećenju vode i plivaju za Časni Krst, nego i da svaki put ugrade po jedan novi kamen u najtrajniju građevinu – duhovni most.

Bogojavljenje u sokolovačkom hramu

Od novinara nedeljnika na srpskom jeziku „Naša reč” iz Temišvara, mladog Predraga Despotovića, koji ovaj događaj prati godinama, saznajemo da je skupu na reci prethodila Sveta liturgija i Veliko vodoosvećenje u sokolovačkoj crkvi posvećenoj prazniku Prenosa moštiju Svetog oca Nikolaja. Služio je episkop budimski i administrator temišvarski vladika Lukijan, a sasluživali arhijerejski zamenik protojerej-stavrofor dr Marinko Markov, mesni paroh protonamesnik Perica Živanović, nastojatelj manastira Zlatica iguman Gerasim (Milić) i eparhijski protođakon Miodrag Jovanović. Za pevnicom su bili bazjaška igumanija Teofanija (Kovačević), zlatički iskušenik Stanko Jovančević i eparhijski teolozi Snežan Mihaj i Vasa Moza.

Brojnim Sokolovčanima obratio se sveštenik Perica Živanović govoreći o značaju velikog praznika i zahvalio vladiki što svake godine dolazi u Sokolovac o Bogojavljenju „da služi i da podeli radost”.

– Hteo bih da podsetim sve vas na onoga vladiku koji je prvi bio u Sokolovcu i koga su prvi videli Sokolovčani. To je bio Sveti Sava. Pre 800 godina bio je ovde gde mi danas stojimo. Došao je, napravio je mir sa mađarskim kraljem, da ne ratuju Srbi i Mađari. Prvo koga je Sveti Sava blagoslovio kad je došao ovde, to je bio ovaj narod. Zato možete da se dičite da ste potomci onih koji su dočekali Svetog Savu – naznačio je vladika Lukijan i dodao: – Imao je Sveti Sava pune ruke posla, a malo vremena. Ipak, ono što je uradio urodilo je dobrim plodom. Pogledaje samo ovo namesništvo, samo Klisuru i Poljadiju. Koliko divnih svetinja! Hvala Svetome Savi što je brinuo, ne samo za svoje pokolenje.

Unapred pripremljenu vodu u dvema plastičnim posudama osvetili su vikar Marinko Markov i iguman Gerasim, pa je razdeljena narodu.

– Litiju prema reci Neri, „banatskom Jordanu”, predvodio je vladika Lukijan, a na drugoj (opet srpskoj) obali čekali su ih u 13 časova po rumunskom merenju vremena vernici iz opštine Bela Crkva i vladika banatski Nikanor. Vode reke Nere osvećene su zajedničkim bogosluženjem vladika, a u reku je bačen Časni Krst. U ledenu vodu uskočilo je 13 odvažnih muškaraca, svi iz Srbije. I dok su se prisutni, odeveni u debele jakne i kapute, naginjali nad obalama da ne propuste najočekivaniji trenutak, plivači su k’o od šale prešli reku, državnu granicu, iznevši krst vladiki Lukijanu. Usledili su gromki aplauz, povici radosti, neizbežno fotogrfisanje i opet prelazak granice i plivanje na drugu obalu – kaže za frankfurtske „Vesti” novinar temišvarski Predrag Despotović.

Časni Krst čuvaće se do narednog Bogojavljenja u sokolovačkoj crkvi.

Hvala mladom novinaru Predragu Despotoviću na fotografijama i izveštaju čiji je cilj da Srbi širom sveta saznaju kako dva srpska bratska sela iz dve države svake godine zajedno obeležavaju Bogojavjenje.

U znaku Svetog Save

Plivanje za Časni krst u Neri koja tog dana nije bila zvanična granica između dve države

Vladika Lukijan obavestio je i najavio da je ova godina u znaku Svetoga Save:
– Ova godina kod nas ovde je sva u znaku dolaska Svetog Save u Banat: u Klisuru i u Poljadiju. Eto, napravili smo mi duhovni most preko reke Nere i pokazali su ovi hrabri momci da može da se pređe preko njega, bez problema.

Srbi širom Vaseljene

Pozdravljajući braću na levoj obali, vladika Nikanor, inače nekadašnji episkop Australijsko-novozelandski, uputio je i posebnu poruku:

Iako je temperatura bila u minusu, za ove momke iz Vračev Gaja nema zime

– Poručujemo svima onima koji žele da čuju da je srpski narod širom Vaseljene, ma gde da bio, sa našom braćom koja se bore, a i mi se svi zajedno sa njima borimo da očuvamo svetinje, da očuvamo grobove i hramove i čestite hrišćane, a i one druge koje ne želimo da Bog odgurne od sebe, nego da ih prizove k sebi.

Praznik i čast
Liturgiji i vodoosvećenju na Neri prisustvovali su i predsednik Saveza Srba u Rumuniji gospodin Ognjan Krstić, predsednici i predstavnici Mesnih organizacija SSR-a u Sokolovcu, Lugovetu i Blobreški, predsednik sokočovačke opštine Olgica Tica i generalni konzul Republike Srbije u Temišvaru gospodin Vladan Tadić.

– Velika je čast, zadovoljstvo, sreća i ponos biti danas ovde, na ovom mestu, zajedno sa srpskim narodom iz Rumunije i Srbije, na reci koja ne razdvaja, nego spaja. Veliki praznik i velika čast za ceo srpski narod da na ovaj način proslavi praznik krštenja Hristovog, verovatno jedini primer da srpski narod iz dve države na ovaj način proslavlja ovaj praznik – izjavio je srpski konzul Vladan Tadić.

Bogojavljenje na Neri podržala je, kao i svake godine, krovna organizacija Srba u Rumuniji.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime