D. Timarac
O zloj kobi dosade: Otac Nemanja Mrđenović

U crkvi Svetog Nikole u Blektaunu godinama se u vreme posta održavaju predavanja i seminari na verske teme. Tokom ovog Božićnog posta u ovoj našoj svetinji, na inicijativu oca Nemanje Mrđenovića, ponovo je održan pravoslavni porodični seminar na kojem su eminentni predavači iz Evrope i Australije održali niz predavanja važnih za mlade ljude – o pravoslavnoj porodici i braku, vakcinaciji, bolestima zavisnosti.

Pažnju vernika takođe je privuklo i predavanje o duhovnosti i slobodnom vremenu oca Nemanje, koji je objasnio da na zapadu dugo postoji posebna oblast „ležurologija”, koja se bavi temama o slobodnom vremenu.

Pravoslavna duhovnost je borba protiv greha, odnosno borba za gašenje strasti i za razvijanje hrišćanskih vrlina. Duhovnost je aktivnost koja se očekuje od hrišćanina. Svaka borba je aktivna stvar, ona je pregalačka i sastoji se prvenstveno od sasecanja sagrešenja… Dosada je danas raširenija i psihološki opasnija nego ikada, dosada i čamotinja su greh i pominju se u pravoslavlju kao ozbiljan greh.

Koliko god se tema na prvi pogled učinila jednostavnom, za njenu obradu i prezentaciju bilo je potrebno uložiti akademski trud, što je otac Nemanja i učinio i preneo je slušaocima na pristupačan način. Predavanja će se nastaviti svake subote posle večernje molitve sve do Božića.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here