EPA/Boris Pejović
Milo Đukanović

Crna Gora najdalje je odmakla u procesu evropeizacije i da sada ostane van koloseka bila bi katastrofa, saopštio je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Odgovarajući na pitanja novinara iz regiona, na Petom novinarskom forumu, Đukanović je kazao i da smatra da je politika građanske države, multietničke demokratije i evropskog sistema vrednosti počela ozbiljno da pušta korene u Crnoj Gori.

Prevazilaženje podela u državi jeste izazov, ali put za njihovo savladavanje treba tražiti ne odričući se antifašizma, jer bi to značilo “odreknuti se sebe”, saopštio je Đukanović.

– Odricanje od antifašizma je zapravo odricanje Crne Gore od sebe same. Ja tako doživljavam, to nam preporučuju oni koji žele da se Crna Gora i finalno odrekne svog identiteta – kazao je Đukanović.

Istakao je da je antifašizam najvrednija karika crnogorskog identiteta.

– Ubeđen sam da će Crna Gora ostati veoma postojano privržena vrednostima antifašizma i da će pod tim antifašizmom tretirati sve one izazove ovog vremena. Mi kada danas govorimo o antifašizmu, to je borba protiv svakog oblika diskriminacije u našem društvu – rekao je Đukanović.

Uveren je da smo veoma odlučni da odbranimo vrednosti antifašizma i očuvamo građansku Crnu Goru.

Dodao je da nema velikih dilema za inteligentne politike, već za inteligentne ljude.

– Nisam apologeta Evrope, vidim evopske slabosti, ali apsolutno znam da postoji jedna mnogo lošija solucija od svih slabosti koje danas vidimo u Evropi, a to je ostati i dalje van evropskog koloseka, to je katastrofa za sve nas. Nažalost, to se još nije dovoljno razumelo u našem regionu, zbog toga imamo podele – rekao je Đukanović.

1 COMMENT

  1. “antifašizam” У Монте Негро? А певају Томпсонову Песму Чавоглаве у Подгорици!?

  2. Kako crnogorski studenti mogu u Bg.Neka studiraju u Podgorici i Pristini.Mi moramo da platimo i boravisnu taksu a oni nista .Neka mi neko odgovori dali smo mi budale a oni pametni ili budale bolje prolaze.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here