Odnosi Srbije i Crne Gore u ovom vremenu neodoljivo liče na one devedesetih, a dešavaju se pod plaštom brige za srpski narod, epilog znamo. Nadao sam se da za našeg života nećemo ponoviti greške, plašim se da se one ponavljaju, kazao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Đukanović je to rekao odgovarajući na pitanja novinara u Vili Gorica nakon sastanka sa članovima Predsedništva Bosne i Hercegovine Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem.

Crnogorski predsednik je kazao da je više puta nailazio na nerazumevanje za svoje stavove u Beogradu.

– Ja sam neko ko je bio akter politike 90-ih i to mi predstavlja opterećenje ali i iskustvo da ne napravim greške koje su se dešavale. Odnosi Srbije i Crne Gore u ovom vremenu neodoljivo liče na one 90-ih pod plaštom brige za srpski narod, epilog znamo. Ugrožava se suverenitet nezavisnih susednih država. Nadao sam se da za našeg života nećemo ponoviti greške, plašim se da se one ponavljaju – kazao je Đukanović, prenosi RTCG.

Predsednik Crne Gore je istakao kako se nada „da ćemo uz odgovorniju politiku EU i atlantskog prostora uspeti da se ne ponove najtragičnije greške koje smo preživljavali“.

Komentarišući to što je treći član Predsedništva BiH Milorad Dodik stavio veto na njegovu posetu BiH, Đukanović je ponovio da su odnosi dve zemlje prijateljski.

– Odnose stvaraju ljudi i svako ko doprinosi tom prijateljstvu, taj se ponaša odgovorno. Ko dovodi u pitanje prijateljske odnose ponaša se neodgovorno i sam ispisuje stranice istorije za poremećaje u odnosima tamo gde ih nema – kazao je Đukanović.

On je dodao da pojedinačni incidenti kao izraz neodgovorne politike ne mogu dovesti u pitanje odnose dve države.

Upitan da prokomentariše potez premijera Zdravka Krivokapića da ne potpiše Temeljni ugovor u Beogradu, Đukanović je kazao da DPS smatra da je važno da dolazi do ugovora sa verskim zajednicama koje funkcionišu u Crnoj Gori.

– Smatramo lošom okolnošću što se sadržaj ugovora drži u tajnosti. Na oprezu smo i insistiraćemo da javnost bude upoznata sa sadržajem ugovora pre potpisivanje. Važno je da sadržaj ugovora bude u skladu sa Ustavom i interesima države Crne Gore – kazao je Đukanović.

Govoreći o tome da li će DPS prekinuti bojkot kada se bude glasalo o smeni ministra pravde Vladimira Leposavića i rezoluciji o Srebrenici, Đukanović je kazao je da je „DPS državotvorna partija koja je iznela najveći deo političkog tereta u obnovi nezavisnosti“.

– Imamo tešku obavezu da nešto u čijem smo stvaranju presudno učestvovali sada to branimo. Nismo propustili nijedno iskušenje da potvrdimo takvo ponašanje. Podsećamo da smo mi stavili na dnevni red rezoluciju o prihvatanju rezolucije Evropskog parlamenta o genocidu u Srebrenici – kazao je Đukanović.

DPS je, kako je dodao, bila i biće u stanju pripravnosti i odgovornosti da doprinese takvoj percepciji Crne Gore u međunarodnoj javnosti.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here