EPA/Boris Pejovic

Crnogorski predsednik i pretendent na još jedan predsednički mandat Milo Đukanović, raspisao je danas prevremene parlamentarne izbore za 11. jun.

Đukanović, koji je juče doneo ukaz o raspuštanju Skupštine Crne Gore, izjavio je na konferenciji za novinare da su svi svesni duboke političke i institucionalne krize, koju je, kako je rekao, proizvela neodgovorna većina.

– Istrajno sam se držao Ustava, da ne doprinesem tome. Dvadesetog avgusta prošle godine vladi je izglasano nepoverenje. Od tada je tekao rok, da se do 19. septembra predloži mandatar. Za to se nisu stekli uslovi. Neki se nisu odazvali na konsultacije, niti dostavili potpise kojima bi podržali kandidata – rekao je Đukanović.

Kazao je da je ubeđen da je najbolje bilo skraćenje mandata i raspisivanje izbora.

– Umesto toga, promenljiva većina pribegla je neustavnom delovanju i donela izmene Zakona o predsedniku. Vratio sam ga na ponovno odlučivanje. Uprkos upozorenjima, kontroverzni zakon je usvojen. Ukazom sam proglasio zakon koji je stupio na snagu i proizvodi pravna dejstva – naveo je crnogorski predsednik, koji je i kandidat DPS za još jedan predsednički mandat na izborima u nedelju, 19. marta.

On tvrdi da su se, nakon neuspelog pokušaja da lider Demosa Miodrag Lekić formira vladu, stekli uslovi da u skladu sa Ustavom donese ukaz o raspuštanju parlamenta.

– Primjenjujući član 92 stav 5, doneo sam odluku o raspisivanju izbora za 11. jun – rekao je Đukanović novinarima u Vili Gorica.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here