EPA/Toms Kalnins
Milo Đukanović

Predsednik Milo Đukanović traži zatvaranje granica Crne Gore i ubrzanu imunizaciju jer, kako kaže, zdravlje građana je u ozbiljnoj opasnosti.

Đukanović smatra da su brojke preminulih “stravične”, kao i obolelih od koronavirusa, što, kako ističe, iziskuje ažurno uvođenje i efikasnu primenu epidemioloških mera – zatvaranje granice za ulazak u državu bez PCR testa, kao i ubrzanje procesa imunizacije stanovništva”.

Poručio je da se u cilju zaštite građana Crna Gora mora izdići iznad podela.

Podsetio je da je za nešto više od 11 meseci od posledica infekcije koronavirusom u Crnoj Gori registrovano više od 1.000 građana.

– Ono što je u aprilu ili maju prošle godine bila tužna vest u prijateljskim zemljama širom sveta sa daleko većim brojem stanovnika, zbog čega sam šefovima država u ime građana Crne Gore i u svoje ime upućivao izraze saosećanja i solidarnosti, danas je naša tragična realnost – poručio je crnogorski predsednik.

Stravične brojke u svakodnevnom broju porasta obolelih i preminulih, kako kaže Đukanović, ne smeju nikoga ostaviti ravnodušnim.

– Zdravlje naših građan je u ozbiljnoj opasnosti – naveo je uz apel državnim istitucijama i građanima da se vrate aktivnostima i odgovornom ponašanju kakvo je bilo u prvom talasu pandemije.

– Više nego ikada potrebni su nam sistemski pristup, timsko delovanje nadležnih institucija, profesionalnost, efikasnost i solidarnost u obavljanju svih poslova. U tom cilju neophodni su ažurno uvođenje i energična primena mera, efikasna kontrola njihovog poštovanja, zatvaranje granice za ulazak u Crnu Goru, bez PCR testa, kao i ubrzanje procesa imunizacije u interesu efikasnije i dugoročnije zaštite zdravlja stanovništva – poručio je.

Da bi, kaže, u tome uspeli “moramo se uzdići iznad svih podela, zaboraviti na međusobne optužbe i na sve razlike i nesuglasice političke i druge prirode, pokazati da smo kao društvo dorasli ovom izazovu i vremenu u kojem živimo”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime