Tanjug
Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je danas na Cetinju, posle sastanka sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, da Turska razume deficit stabilnosti koji, kako je ocenio, imamo na Zapadnom Balkanu i potrebu da taj deficit prevaziđemo.

– Zato Turska insistira na otvorenim vratima NATO i EU za zemlje regiona – rekao je Ðukanović, prenosi RTCG.

Predsednik Turske je istakao da je Balkan važan za Evropu.

– Crna Gora nastavlja da poštuje mirnodopske aktivnosti i moramo da čestitamo na značajnim koracima koje vaša zemlja pruža ka EU integraciji. Nadamo se da će uskoro postati članica Evropske unije – rekao je Erdogan.

Ðukanović je izrazio zadovoljstvo što Turska doprinosi evropskoj i evroatlantskoj perspektivi Zapadnog Balkana i izrazio nadu da će današnja poseta predsednika Turske Crnoj Gori značiti novi impuls međudržavnih odnosa.

On je rekao da su odnosi Crne Gore i Turske prijateljski.

– Međudržavni odnosi su razvijeni, a zahvaljujući članstvu Crne Gore u NATO postali smo i partneri – rekao je Ðukanović.

Predsednik Crne Gore je ukazao da postoji prostor za unapređenje ekonomskih odnosa dve države i naveo da je razgovarano o potezima koje treba povući.

Erdogan je rekao da se nada da će Turska i Crna Gora prevazići trgovinsku krizu koja je nastala zbog pandemije.

– 250 miliona dolara je cilj kada je reč o trgovini koji smo na sastanku odredili i na kojem ćemo nastaviti da radimo – istakao je Erdogan.

Naveo je da je Turska u prvih deset država po ulaganjima u Crnoj Gori i da je vrednost projekata koje je Turska realizovala u Crnoj Gori veća od 20 miliona.

Turski predsednik će se, tokom prve zvanične posete Crnoj Gori, sastati i sa predsednikom Skupštine Aleksom Bečićem i predsednikom Vlade Zdravkom Krivokapićem.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here