EPA/Boris Pejović
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da je Otvoreni Balkan “inicijativa razočaranih evropejaca” i da ima racionalan razlog otpora prema Otvorenom Balkanu, prenose Vijesti.

Đukanović je govorio na liderskom panelu “To Be Secure Foruma” (2BS) u Budvi u organizaciji Atlantskog Saveza Crne Gore.

Na pitanje da li je zapravo krajnji cilj Otvorenog Balkana da se kroz promenu postojećih granica dođe do stvaranja tri uvećane države, etnički i verski homogene, Đukanović je odgovorio da na Zapadnom Balkanu i dalje postoje suprotstavljene vizije.

– Jedna onih koji misle da Zapadni Balkan treba da živi po formuli savremene Evrope i sveta kao multietnička demokratija. I imate druge koji misle da je multietnička demokratija na Zapadnom Balkanu nemoguća. A pošto nam je svima potrebna stabilnost, da je onda konačno potrebno promeniti granice i napraviti tri uvećane, etnički i verski monolitne države. Tom pokušaju prisustvovali smo 90-ih godina. Svi se sećamo salvete koja je dospela do Međunarodnog suda u Hagu gde je crtano kuda treba podeliti Bosnu i kako treba napraviti veliku Srbiju i proširenu Hrvatsku – rekao je crnogorski predsednik.

Ocenio je i da se od te politike nije odustalo.

– Grešimo ako mislimo da je sa Dejtonskim mirom sahranjen velikodržavni nacionalizam. Mislim da nacionalisti uvek vrebaju novu šansu. Jedni nacionalisti se uvek nadaju uspehu drugih jer računaju da će na taj način lakše ostvariti svoj cilj. Velikosrpski nacionalizam obavezno za sobom vuče Albaniju u prirodnim granicama i obrnuto. Ideja je da je nemoguća multietnička demokratija na Zapadnom Balkanu – rekao je Đukanović.

Na pitanje “koliko je prirodno da Srbija i Albanija na tim principima sarađuju”, Đukanović je odgovorio:

– Za mnoge ljude danas ta iznenadna i strasna ljubav između Beograda i Tirane je iznenađenje. Ne bih imao tome šta da prigovorim. Ja se radujem da dolazi do boljeg razumevanja među državama regiona i da se stvaraju uslovi da se neko tradicionalno neprijateljstvo Srbije i Albanije na neki način umiruje i da se stvaraju uslovi za saradnju. Treba pažljivo analizirati šta je platforma tog razumevanja. Plašim se da je platforma sledeća – mi smo najveće države u regionu i prirodno nam pripada pravo da budemo glavni igrači i da uređujemo stanje odnosa u regionu. A odatle do bahaćenja u susedstvu je mali korak. Raduje me da dobro sarađuju, ali moje upozorenje – nemojte ni da pomislite da se možete bahatiti na štetu Crne Gore.

6 COMMENTS

  1. ovaj se totalno izgubio u svojim lažima … pa albanci su glasali za tebe, uvozio si ih sa kosova da ti glasaju na izborima

  2. ŽAL ZA MLADOST

    Neće čovek da veruje da je njegovo apsolutističko doba prošlo. Prvo su ga načele LITIJE, potom i PAD na izborima i na kraju da neko u njegovoj blizini radi nešto a da se on ne pita. I nikada neće shvatiti da pored njega i njegove despotovine postoje i neko ko ga ne pita šta će raditi.
    Po mom mišljenju, jedina nada da ne uspe ”Otvoreni balkan” je da Đukanović sa svojim NATOM izbombarduje Srbiju i Albaniju. Ili im uvede bar stogodišnje sankcije.

    • albanija je članica NATO i amerikanci su bombadovali srbiju zbog albanaca, a albanci su uvijek podržavali i glasali za mila na izborima, tako da nemoj da nasjedaš na ovu jeftinu propagandu

  3. Crnu Goru treba “bratski” podeliti na tri dela,jedan Hrvatskoj,drugi Albaniji i treci Srbiji,a Milu ono sto ostane.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here