EPA/Andrzej Lange
Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović ocenio je da bi uvođenje te zemlje u Otvoreni Balkan bilo “ravno novoj veleizdaji”.

– U trenutku kada je vlada usvojila Temeljni ugovor, to je bila legitimna vlada. Uputio sam prigovor, verujem da je to bila zakulisna rabota, u korist nekih centara van Crne Gore, da je to činio premijer i da je hteo to da uradi bez uključivanja stručne i laičke javnosti – rekao je Đukanović.

Dodao je da bi danas uvođenje u Otvoreni Balkan bilo “neodgovorno i providno, slugansko u interesu nekih država, a protivno interesima Crne Gore”. Po njegovom mišljenju, to bi direktno vodilo na sud.

– Ako ne verujemo da će ova zemlja pre ili kasnije biti pravno urađena, onda ne treba ni da živimo ovde, a ne da se bavimo ovim poslovima. Avantura vlade koja je izgubila poverenje sa pokušajem uvođenja u Otvoreni Blakan bila bi ravna novoj veleizdaji – naveo je on.

Istakao je i da su “Otvoreni Balkan lansirali ljudi koji su izgubili poverenje u realnost evropske perspektive za njihove zemlje”, pre svega iz Srbije, Albanije, pa Severne Makedonije.

– Inicijativa je samim tim hendikepirana u odnosu na Berlinski proces. Ta inicijativa nas ne priprema za život u EU, podrazumeva saradnju po balkanskim standardima, a ja smatram da nam to ne treba. I ne mislim da Crna Gora treba da se pridruži onima koji su izgubili poverenje u evropsku perspektivu – ocenio je Đukanović.

Na pitanje šta bi se desilo nakon eventualnih vanrednih izbora na proleće, Đukanović je istakao da mu nije u prvom planu kakav će biti partijski raspored.

– Vidimo da je država u ozbiljnim problemima kada je u pitanju njena funkcionalnost, vladavina prava, evropski put, ekonomija i finansije. Ne morate biti predsednik ili se baviti politikom da znate da su vanredni parlamentarni izbori rešenje. Teško da se mogu ponoviti dve loše vlade kao ove prethodne dve godine – rekao je crnogorski predsednik.

Na pitanje o eventualnoj kandidaturi za predsednika, Đukanović je odgovorio da će “doći trenutak kada će biti predstavljen kandidat partije”, ostavivši prostora da to može biti i on.

3 COMMENTS

  1. Велеиздајника колико хоћеш на Балкану. Али је тешко наћи од њих, највећег издајника Српског Народа.

  2. Велеиздајник о велеиздаји, милогорска шизофренија…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here