EPA/Boris Pejović

Analitičar Stefan Đukić rekao je danas da očekuje da će nova Vlada Crne Gore biti stabilnija nego što trenutno deluje i da će fokus biti na ekonomskim pitanjima, kao i da je Andrija Mandić dobio dobru ulogu, ali da je mora pametno iskoristiti.

Ekonomija je, smatra Đukić, pitanje oko kojeg bi lako svi oni koji čine novu vladu mogli da nađu zajednički jezik, jer će, kako navodi, svi želeti da kažu da su doprineli povećanju BDP za određeni procenat, kao i boljem standardu građana.

– Verujem da će fokus biti na tome, to je blisko ovima iz Pokreta Evropa Sad, a ostalima, naravno, ne smeta da unesu u svoj rezime da su izglasali neke zakone ili sprovodili politike koje su dovele do povećanja životnog standarda – rekao je on.

Đukić je dodao da je za Mandića ovo jedna dobra uloga, ako je iskoristi kako valja.

– Lopta je u Mandićevom dvorištu, on je nastupio na Skupštini pomirljivo, čak je probao na neki način da, kao neki roditelj, govori ljudima iz opozicije, zato što su mlađi, da oni ne prave greške kao on ranije, nego da budu kao on sada. To je bilo jako interesantno iz ugla posmatrača – rekao je on.

Đokić je rekao da je sporazum o novoj Vladi i ovakav njen način rada, koji je oročen na godinu dana, do predviđene rekonstrukcije – održiv.

Đukić smatra da kabinet premijera Spajića, koji je rezultat na izborima postigao pre svega promovišući program “Evropa Sad 2”, neće imati dovoljno vremena da ispuni sva obećanja.

Ipak, smatra Đukić, suština tog programa Evropa Sad 2 je redefinisanje poreske politike, za koju smatra da će biti ključni cilj.

– To će biti verovatno okosnica naredne vlade, a da li će stići već u budžetu za narednu godinu da to pripreme, sigurno ne, jer je već 1. novembar. A da li će biti neke vrste rekonstrukcije, ponovnog rebalansa budžeta tokom sledeće godine, mislim da je to očekivano – rekao je on.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here