Dulić: Uskoro hapšenja za divlju gradnju

0

Dulić je rekao da će država time pokazati da joj je stalo do poštovanja zakonskih propisa i da neće dozvoliti da cveta divlja gradnja u Srbiji, napominjući da su građevinske inspekcije proteklih meseci nailazile na slučajeve da je posle izricanja zabrane ponovo nastavljena gradnja objekata bez dozvole.

Životnu sredinu ministar štiti hapšenjem: Oliver Dulić

Govoreći na sastanku Slovenačkog poslovnog kluba Dulić je najavio da će do kraja godne biti doneti zakonski propisi kojim će investitori biti onemogućeni da posle privatizacije zatvaraju preduzeća i zemljištu oko tih objekata menjaju namenu.

Novina se sastoji u tome što će naknada za građevinsko zemljište biti mala prilikom kupovine kompanija ali će investitori morati da plate tržišnu cenu zemljišta ukoliko ga pretvore u čisto građevinsko zemljište.

Dulić je rekao i da je novim zakonom o gradskom građevinskom zemljištu i prostornom planiranju uvedena novina da sve lokalne samouprave moraju u roku od dve godine da urade urbanističke i građevinske planove na svojim teritorijama. Po isteku tog roka uslediće sankcije pa čak i one koje će dovesti do raspuštanja opštinskih vlasti i raspisivanja novih lokalnih izbora.

Ministar je napomenuo da je trenutno oko 20 odsto teritorije Srbije pokriveno građevinskim urbanističkim planovima koji će morati da se u potpunosti završe u naredne dve godine i da budu dostupne u elektronskom obliku zainteresovanim investitorima i građanima.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here