Veliki broj domaćina u Australiji je obeležio svoju krsnu slavu, Svetog Đorđa u subotu 6. maja, na tradicionalan način, uz sveću, kolač i žito.

Najmlađi u redu za pričešće

Ove godine, na dan kada proslavljamo uspomenu na Svetog velikomučenika i pobedonosca Đorđa, u subotu, 6. maja, episkop australijsko-novozelandski Siluan služio je svetu liturgiju u sabornom hramu Mitropolije u sidnejskoj Kabramati, koji Svetog Đorđa proslavlja kao svog zaštitnika.

Ponosni deda Ilija Kesić sa unukom Edvudom (2,5 godine) koji celiva ikonu Svetog Đorđa

Episkop je tom prilikom pričestio mnogobrojne vernike, predvodio litiju oko hrama, osveštao slavsko znamenje, prelomio slavski kolač i održao poučnu besedu.

Slavski kolač presekao je episkop Siluan

Čestitajući slavu svim slavarima i parohijanima, na čelu sa njihovim parohom protojerejem – stavroforom Đurom Đurđevićem, episkop Siluan ujedno govorio i o stradanjima Svetog Đorđa i drugih mučenika, koji su svoj ovozemaljski život okončali u najstrašnijim mukama Hrista radi, kao i o današnjim aktuelnim temama koje se tiču crkve i društva u kome živimo.

Jevanđelje je čitao protođakon Petar Mrakić

Nakon svete liturgije, starešina kabramatske svetinje protojerej-stavrofor Đuro Đurđević, pozvao je prisutne vernike da prisustvuju bogatom slavskom ručku u prostorijama pri hramu Svetog Đorđa, ručku koji su pripremile ovdašnjih vrednih članica Kola srpskih sestara.

Slavski ručak

Ovo molitveno sabranje nastavljeno u prijatnom raspoloženju do kasnih popodnevnih časova.

Članice Kola sestara sa episkopom i sveštenstvom

Više od 170 domaćina

Od strešine kabramatske crkve protojereja-stavrofora Đure Đurđevića, saznali smo da je prošle subote na Đurđevdan presečeno preko 170 slavskih kolača slavarima. Među njima bio je Prvoslav Stanojević iz Sidneja.

Prvoslav Stanojević iz Sidneja

Prkosi godinama

Sofija Urukalo će uskoro navršiti 101. godinu života. U mladosti pripadnica Dinarske divizije vojvode Momčila Đujića, a posle Drugog svetskog rata stiže u Australiju gde se uključuje u društveni i verski život srpske zajednice do današnjih dana.

Sofija Urukalo sa kćerkom Milicom i sinom Miloradom

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here