Tanjug
Marko Đurić

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama Marko Đurić bio je jedan od govornika na Evropskoj konferenciji održanoj na Univerzitetu Harvard gde je istakao da je zajedništvo regiona, oličeno u “Otvorenom Balkanu” kao idejnoj zamisli predsednika Aleksandra Vučića i lidera Severne Makedonije i Albanije, dokaz da takav nadnacionalni pristup jača političku i ekonomsku poziciju čitavog regiona.

Kako je saopšteno iz Ambasade, obrativši se u okviru panel diskusije “Sadašnje stanje i budućnost proširenja EU: Balkan kao nova međa?”, Đurić je izlaganje započeo ukazivanjem na svojevrstan paradoks u samom nazivu panela, imajući u vidu da je i sam pojam Evropa nastao na Balkanskom poluostrvu, te istakao snažno opredeljenje Srbije za jačanje poverenja, saradnje i prijateljstva među zemljama regiona, u čemu naša zemlja igra aktivnu ulogu.

Đurić je istakao da najvidljiviji primer pozitivnog doprinosa Srbije novom jedinstvu na Zapadnom Balkanu jeste inicijativa “Otvoreni Balkan” koja ima za cilj upravo uklanjanje međa, ekonomsko približavanje i omogućavanje slobodnog protoka ljudi, roba i usluga.

– Zajedništvo regiona, oličeno u “Otvorenom Balkanu” kao idejnoj zamisli predsednika Aleksandra Vučića i lidera Severne Makedonije i Albanije, dokaz je da takav nadnacionalni pristup jača političku i ekonomsku poziciju čitavog regiona u očima Evropske unije, a samim tim donosi i veći priliv stranih investicija od kojih svi uključeni akteri mogu da imaju višestruke koristi – istakao je Đurić.

On se osvrnuo i na dug put koji je Srbija prešla u procesu evropskih integracija, naglasivši da ona poštuje podršku Evropske unije, a posebno činjenicu da najviše investitora u Srbiji dolazi upravo iz Evropske unije.

– Promene i modernizacija koje je naša zemlja dosad sprovela i koje nastavlja da uspešno sprovodi u oblasti ekonomije, fiskalne politike, pravosuđa, javne uprave, infrastrukture i energetike već godinama unazad afirmisane su od strane vodećih evropskih i svetskih institucija – ukazao je Đurić.

Dodao je i da time Srbija pokazuje da, iako je smo mala balkanska zemlja, teži ka tome da očuva svoju ulogu najveće regionalne ekonomije i najvećeg investicionog tržišta za evropske, američke i svetske kompanije.

– Srbija je kroz deceniju najpre kriznog, a zatim i razvojnog menadžmenta pod rukovodstvom predsednika Vučića prerasla iz predmeta međunarodne politike u njenog činioca. I to onog koji odgovornošću i primerom vuče napred – zaključio je Đurić.

Na marginama Konferencije Đurić se susreo sa predsednikom Instituta “Žak Delor” iz Pariza      Enrikoom Letom, kao i sa direktorom Instituta za politiku pri Univerzitetu Harvard Setijem Vorenom, sa kojim je razgovarao o perspektivama institucionalnog povezivanja obrazovnih ustanova koje bi omogućile nove prilike za studente i nastavno osoblje u Srbiji i Americi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here