Foto: Ivica Veselinov / MN PRESS
Milan Pavkov

Sudijski analitičar Rade Đurović izneo je svoje utiske o deliocima pravde, Srđanu Jovanoviću i njegovim pomoćnicima na utakmici Crvena zvezda – Partizan, koja je završena bez golova.

– Jovanović je sasvim dobro odradio posao. Sami akteri na terenu nisu nudili probleme sudiji. Inače, incidentne situacije stižu sa klupe dok traje utakmica, kao i pre i posle utakmice iz kancelarija protivnika. Juče su imali samo jednu složenu situaciju, koju je jako brzo razrešila ekipa sudija iz VAR sobe.

– Sada pitam šta bi bilo da VAR nije tako brzo reagovao i ovekovečio sporni trenutak? Odmah je splasnula nervoza i nastavljena je utakmica kao da se ništa nije dogodilo. Pored toga, mislim da nisu imali previše posla.

Na pitanje kakvi to pritisci dolaze iz kancelarija večitih rivala pre i posle utakmica, Đurović odgovara:

– To su one silne izjave, saopštenja. Bili smo svedoci toga tokom protekle sedmice, te da je sudija navijač jedne ekipe, te da je ranije grešio u korist određenog tima, te spominjanje imena drugih sudija… analiziraju se sitni detalji i greške, koje su sastavni deo suđenja, ali se sve stavlja u kontekst greške na korist onog drugog tima. Lično tvrdim, da to nije pravo viđenje predstavnika ekipa, to je malo licemerno i pokušavaju da na taj način zauzmu bolju poziciju, izvojevaju bolji tretman i status za predstojeći meč.

– To mi liči na treninge Formule 1 u petak i subotu, čiji rezultati odlučuju početne pozicije za trku koja se odvija u nedelju. Evidentan je pritisak. I jedni i drugi su bili svesni svega, bilo im je važno samo da ne izgube! Pobede su stavljene u drugi plan i kao da su želeli da zadovolje sportsku javnost nerešenim rezultatom.

On kaže da je na početku susreta, arbitar Jovanović  dozvolio malo grublju igru i sa odmicanjem vremena uspostavio je ujednačen kriterijum.

– Na kontu oba tima našlo se ukupno osam žutih kartona po završetku utakmice, šest je pokazano Crvenoj zvezdi, dva Partizanu. Pavkov je imao nekoliko grubljih startova posle dobijenog žutog kartona i objektivno je možda i zaslužio drugu javnu opomenu, samim tim i isključenje, ali je Jovanović izdržao da se ne maši za crveni karton i pošalje ga ranije na tuširanje.

Đurović je tu situaciju prokomentarisao na sledeći način:

– Na Jovanovića je vršen strahoviti pritisak pre početka meča. Jedna strana je želela drugog sudiju. Tu se Fudbalska organizacija isprečila i postavila ispravno, sa autoritetom. Druga dobra stvar je bila, što se Jovanović lakše mašio kartona – da mu utakmica ne bi otišla izvan kontrole.

– Razgovarao sam sa sinom koji je posmatrao utakmicu sa tribina. Konstatovali smo da je ponašanje Pavkova bilo jako, jako čudno! Na šta ono liči ono njegovo ponašanje, da svesno idete da načinite prekršaj nad protivnikom? Stekao sam utisak o revoltu, ali nisam shvatio prema kome. Prema protviničkom igraču ili prema klubu što nije bio starter? U bilo kojoj drugoj situaciji, (van večitog derbija), mislim da bi dobio isklučenje.

VAR je pred večiti derbi doživljavao mnogo kritika, ne samo na Partizanovim utakmicama, već i nekim drugim. Đurović objašnjava zbog čega se podigla tolika galama.

– VAR je doživljavao kritike, ali smo uvek dobijali neprecizne informacije o svemu što se dešavalo. Nismo saznali da li je VAR bio onesposobljen, da li je komunikacija između sudija bila spora, da li je program bio dovoljno efikasan? A kitili smo se sa najmodernijom opremom kada je stigla. Nešto mi se tu ne uklapa sa evropskom scenom u prethodnim kolima. Naranvo, sve je u začetku, korekcije su moguće. Bilo kakva smetnja na relaciji VAR – sudije na terenu, mora biti ovekovečena.

– Posmatračima se da do znanja da moraju biti svesni i pored malih ekrana i na stadionu da nešto fukncioniše i da morate prihvatiti ovo što imamo na raspolaganju. Ne sme se ćutati pod velom tajne šta se stvarno dešavalo. Ja dan danas ne znam šta je bio problem u prethodnim kolima, kada su izrečene opravdane primedbe. Igrači u poslednjim godinama nisu u stanju da naprave probleme na terenu. Limitirani su pravilima i budnim očima sudija, tehnologije, delegata… Oni i ne igraju toliko žustro da bi napravili probleme. Problemi stižu sa saopštenjima, u uvertiri utakmice ili ponašanjem pojedinaca sa klupe, kao što je pokazao i ovaj derbi.

Utakmica u Surdulici od pre neki dan je savršen dokaz kada su naši fudbalski radnici negirali sebe, objašnjavajući nam obaveze VAR-a, kaže Đurović.

– Sudija je bio na par metara od situacije kada je domaćin postigao pogodak i svirao ruku. Ja se izvinjavam svima, ali posredstvom TV ekrana ja sam stekao utisak da je bila ruka. Međutim, iz VAR sobe je stigla reakcija i pogodak je priznat, jer navodno nije bila ruka. Onda je vrlo interesantno pozabaviti se i time, ko se to od sudija nalazi u VAR sobi, a ko na terenu. Da li je to arbitar iz regiona, da li je neko čija karijera zavisi od pojedinaca čijem klubu se sudi. Uf… ima tu mnogo mesta za analizu – zaključio je sudijski analitičar Rade Đurović.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here