EPA/Mike Nelson

Povratak kazahstanskog novinara Borata u obećanu zemlju u nastavku filmskog hita dodatno je začinila muzika Gorana Bregovića. Već od samog uvoda “Ederlezi” prati Borata kao Perhana u “Domu za vešanje”.

Čini se da se legendarni britanski komičar Saša Baron Koen, glavni lik i producent filmova o Boratu, teško može “odlepiti” od Brege s kojim je prvi put sarađivao još 2006. godine na snimanju prvog filma.

Pre gotovo 15 godina Bregović je učestvovao na Boratovom albumu nazvanom “Borat: Stereophonic Musical Listenings That Have Been Origin In Moving Film Borat: Cultural Learnings Of America For Make Benefit Glorious Nation Of Kazakhstan”. Uz Bregovića i Borata na ovom albumu pojavili su se i najpopularniji predstavnici romske muzike u svetu kao što su Esma Redžepova, Kočani Orkestar i Fanfare Ciocarlia, ali i hrvatska klavijaturistkinja Belinda Bedeković.

Satirične skečeve Borata, koji se na početku nastavka filma pojavljuje u svom rodnom selu u Kazahstanu, prati Bregina kompozicija “Ederlezi”, samo ovaj put u daleko drugačijoj atmosferi nego što je to u “Domu za vešanje” Emir Kusturice.

Podsetimo da je Bregović “Ederlezi” komponovao u skladu s motivima romske muzike upravo za potrebe Kusturičinog ostvarenja. “Ederlezi” je nedugo posle prikazivanja filma postala hit u svetu, a godinama je već obrađivana u raznim stilovima.
Ipak, Saša Baron Koen se nije zaustavio na pesmi “Ederlezi”. Nastavak njegovog puta iz Kazahstana u Ameriku prati i Bregin “Kalašnjikov”, još jedan pesma iz Kusturičinog filma “Underground” koji se ustvari našao na istoimenom Bregovićevom albumu.
Za “Kalašnjikov” kažu da je postao instant kafanski hit koji traje već 20 godina. Ipak, iako žari i pali u kafanama, “Kalašnjikov” je pesma koja je, kako je ispričao Brega, nastala u kuhinji kod Salijevića u gradiću Vladičin Han gde je Brega često odlazio da radi sa svojom ekipom muzičara.
– Sva sreća je da te pesme nemaju miris, jer se tu spremala ovčetina – kazao je Brega prilikom jednog televizijskog gostovanja.
Uz miris kuhinje ili ne, Bregin zvuk ponovo leti oko sveta, ovaj put u filmu čija vrednost bi, kako se predviđa, mogla premašiti cifru od 300 miliona dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here