EPA/Petrit Prenaj

Dva meseca od vanrednih parlamentarnih izbora prištinska vlast još nije formirana, a zastoj u pregovorima između dveju vodećih albanskih stranaka – Pokreta Samoopredeljenje i Demokratskog saveza Kosova (DSK), mogao bi da odloži to pitanje za narednu godinu.

Sastanci lidera dveju stranaka, Aljbina Kurtija i Ise Mustafe, koji treba da odluče o raspodeli funkcija u budućoj vlasti, odloženi su na neodređeno vreme, piše prištinska Koha.

Centralna izborna komisija je 27. novembra potvrdila rezultate vanrednih parlamentarnih izbora. U međuvremenu Samoopredeljenje i DSK su lako došli do zajedničkog programa rada vlade, dok je nesaglasje nastalo kada je na red došla podela funkcija.

DSK, naime, traži da Pokret Samoopredeljenje sada obeća da će u budućnosti funkcija kosovskog predsednika pripasti stranci Ise Mustafe, ali se Kurti sa tim nije složio.

I dok neki predstavnici DSK i prištinski mediji ne isključuju mogućnost ponavljanja vanrednih parlamentarih izbora u slučaju da se dve stranke ne dogovore, analitičari smatraju da bi u tom slučaju trebalo formirati prelaznu vladu.

Politički analitičar Blerim Burjani ocenjuje da neslaganje Samoopredeljenja i DSK o raspodeli funkcija depresivno deluje na oba politička subjekta.

Prema rečima Burjanija, ako dve stranke ne budu mogle da se dogovore o raspodeli vlasti, ispravno bi bilo da se formiran prelazna vlada, da se ne bi upalo u krizu.

“Možda je prelazna vlada najbolja opcija, da se ne bi išlo direktno ponovo na vanredne izbore. Prelazna vlada bi imala podršku novog saziva parlamenta na period od devet meseci ili najmanje godinu dana”, rekao je Burjani za RTK.

Ustavni stručnjak, Mazlum Baraljiu smatra da ima još dovoljno vremena za formiranje nove vlade, ali da bi Samoopredeljenje i DSK, ipak, trebalo dogovor da postignu što pre.

“Dve pobedničke stranke moraju da se izjasne i da se usaglase bez velikih, neustavnih zahteva, naprave koaliciju i počnu da upravljaju, jer je od prethodne vlade ostalo pola nedovršenog posla, a puno je problema i sa usvajanje budžeta, koji je povezan sa zakonskim rokom”, rekao je Baraljiu.

Ocenjuje da je spor oko raspodele funkcija između Samoopredeljenja i DSK razočaravajući za biračko telo obeju stranaka.

„Birači ove dve stranke nisu dali mandat ni poverenje ni jednoj strani da pravi političke kalkulacije i političku trgovinu, da traže neracionalno i da insistiraju na nečemu što nikako nije smelo da bude deo ove matematike”, kazao je Barljiu, prenosi Koha.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here