Biljana Jović , RTS

Iako dva grada u dve države, Mali Zvornik i Zvornik za stanovništvo su oduvek bili jedan grad, razdvojen rekom i spojen mostom, a porodične i prijateljske veze, i posle svih ratova i nedaća, ostale su neraskidive.

Jedan narod i dve države deli nekoliko koraka Starim mostom. Leva i desna strana Drine nisu samo spojene arhitektonskim poduhvatom neimara, već i pričom o ljudima koji su se sreli i zavoleli na pola puta. Dragana Bezov je sa leve obale Drine, a Vlada je sa desne obale Drine.

“Živimo zajedno već devet godina, na mojoj obali Drine, ali to nema nikakve veze, mi smo svi jedno i da nismo iste vere, ljude treba da povezuju ljubav”, kaže Dragana.

Na Mali Zvornik i Veliki Zvornik, kako ga još samo meštani nazivaju, oduvek su, kažu, gledali kao na istočni i zapadni deo jednog grada. Simbol zajedništva je u letnjem periodu, kada se i na jednoj i na drugoj strani održavaju brojne sportske i kulturne manifestacije.

“Postoji jedan prirodni sled zajedništva koji je nastao pre svega zbog bliskih familijarnih veza, prijateljskih veza, zbog činjenice da smo pre rata i sada, nove generacije, menjali i kadrove, išli smo u škole u Bosnu, odnosno Republiku Srpsku”, kaže Dalibor Krstić, urednik portala Mali Zvornik info.

Svakog dana gotovo hiljadu ljudi pređe na drugu stranu obale Starim mostom. Đaci zbog škole, a radnici zbog posla, i gotovo svi imaju dvojno državljanstvo. Granicu, dodaju, primećuju samo kada prođu pored policajca.

“Jednostavno prkosimo granicama, ja bih rekao, pokazujemo da su one u ovom momentu fizička prepreka, a težimo da je nekad ne bude”, kaže Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Most koji spaja levu i desnu obalu Drine, ali i ljude koji žive na tim obalama, sledeće godine bi trebalo da bude rekonstruisan.

Vlada Srbije je za radove izdvojila 600.000 evra, a nakon rekonstrukcije, ne samo da će most dobiti izgled nego će i meštani dobiti sigurniji prelaz.

 

https://rtsplaneta.rs/video/show/59203/


Ukoliko na svom uređaju nemate instaliranu internet radio i TV platformu RTS Planeta, preuzmite je, registrujete se i birajte svoje sadržaje iz riznice RTS-a.

Pored kategorije – Moj grad, na RTS Planeti je dostupno i 11 televizijskih i četiri radijska kanala, koja možete pratiti UŽIVO ili 72 sata odloženo, kao i VIDEOTEKA i SLUŠAONICA sa više od 20.000 naslova televizijske produkcije i radijskog stvaralaštva.