Pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dve zemlje Evrope razmatraju povećanje maksimalne dozvoljene brzine na auto-putevima i motoputevima.

U pitanju su Češka i Italija, gde se predlaže povećanje maksimalne dozvoljene brzine na 150 km/h.

Najbliža tom koraku je Češka, gde je mera odobrena prošlog juna uz većinsku podršku Kongresa: 163 od 169 kongresmena dalo je glas “za”, ali mora da se čeka i na odobrenje u višem domu parlamenta, Senatu.

Ako se konačno odobri, promena bi stigla u januaru 2024. i sprovodila bi se do 2026. godine, kada bi išla evaluacija, kada bi se ocenjivalo u kojoj su meri saobraćajne nesreće jesu li nesreće povezane s većom brzinom.

U Italiji je predlog stigao ovog proleća, uz argument da su trenutna ograničenja anahrona sa trenutnom snagom automobila i motora. Kao i u Češkoj, to ne bi bilo opšte ograničenje, već bi se odnosilo na određene deonice ili autoputeve, prenosi RevijaHak. Za sada nema konkretnih odluka, ali se razmišlja o ovoj meri.

U 14 zemalja Starog kontinenta ograničenje je 130 km/h, a na Mediteranu je ono na snazi u većini zemalja (Francuska, Italija, Grčka, itd). U međuvremenu, Španija i Portugal drže se ograničenja od 120 km/h, dok su zemlje sa najvišom granicom Poljska i Bugarska, gde je ona na 140 km/h.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here